Liderul Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, e de părere că unul dintre obiectivele Rusiei este să distrugă unitatea europeană și coeziunea euro-atlantică. Fostul premier consideră că planul lui Vladimir Putin este mai amplu decât o cucerire a Ucrainei. Oficialul a adăugat că este o „realizare” faptul că România este membră NATO și membră a Uniunii Europene. 

Ludovic Orban, despre războiul Rusia-Ucraina: Putin are un plan mai amplu

„Din păcate, foarte mulţi dintre liderii europeni nu îi înţeleg pe ruşi. Ruşii sunt şahişti, ei gândesc strategic. Gândesc mai multe mutări înainte şi fac paşi de care nu-ţi dai seama. Părerea mea este clar că unul dintre obiectivele Rusiei este să distrugă unitatea europeană. Un alt obiectiv al Rusiei este să distrugă coeziunea euro-atlantică, între SUA şi ţările Uniunii Europene.

Europa, fără SUA, fără Canada şi Marea Britanie, din punct de vedere militar este extrem de vulnerabilă. Nu mai zic de 'intelligence', nu mai zic de o mulţime de alte chestiuni care implică posibilitatea de a riposta la atacuri, să le zicem, hibride", a declarat Orban joi, la Realitatea TV.

Ludovic Orban a adăugat că toate țările UE au parte de campanii gândite pe teme specifice, în spațiul virtual, care sunt preluate apoi de forțe politice, ce fac jocul Rusiei.

„Dacă ruşii cuceresc Ucraina, România va fi vecină cu Rusia. Dacă ruşii cuceresc Ucraina, cu siguranţă vor continua atacurile. Ca să nu spun că şi ţările care au o anumită independenţă faţă de Rusia, cum sunt Georgia, Azerbaidjan, Republica Moldova, vor fi sub o ameninţare extrem de puternică. După aia, că tot vorbim de refacerea URSS-ului, să nu uităm că statele baltice au făcut parte din URSS.

Acolo sunt minorităţi ruse foarte importante, cu puternică capacitate de a realiza provocări care să creeze contexte tulburi. Părerea mea este că Putin, în mintea lui, nu cred că îi ajunge să cucerească Ucraina. Părerea mea e că are un plan mai amplu", a mai spus fostul premier.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Chiar nu cred că Putin poate fi atât de nebun încât să comită o agresiune împotriva unei ţări NATO, pentru că asta ar da naştere unei conflagraţii mondiale, în care, în mod evident, Rusia nu are nicio şansă să facă faţă, chiar dacă, poate, într-o primă fază, să susţină un astfel de război, dar pe termen mediu şi lung este condamnată.

Pe de altă parte, sunt riscuri de care trebuie să ţinem cont şi aici am să mă refer în primul rând la Republica Moldova. Noi avem sute de mii de cetăţeni români care trăiesc în Republica Moldova sau sunt cetăţeni şi ai Republicii Moldova şi ai României”, a menționat acesta.

Orban: Fără limite pentru sancțiunile împotriva Rusiei

Fostul membru PNL a opinat că România trebuie să continue înzestrarea militară, făcând toate eforturile diplomatice pentru a întări prezența NATO pe flancul estic. De asemenea, el a spus și că, împreună cu aliații, țara noastră trebuie să insiste spre sancțiuni maximale împotriva Rusiei.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„De asemenea, trebuie să insistăm spre sancţiuni maximale, adică să nu existe limită pentru aceste sancţiuni care să fie dictate împotriva Rusiei", a conchis Ludovic Orban.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Februarie 2022 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.