Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înainte de începerea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE), că apreciază că eventualul summit dintre preşedinţii SUA şi Rusia ar putea aduce "speranţă", în contextul situaţiei tensionate de la graniţa Ucrainei.
 

"Avem pe agenda discuţiilor un subiect extrem de important pentru noi - cel mai important subiect, de altfel, şi anume situaţia de securitate din Ucraina. Vom avea o discuţie foarte importantă cu ministrul ucrainean de externe, iar apoi o dezbatere la nivelul miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE. Voi exprima, din nou, solidaritatea şi susţinerea faţă de Ucraina, faţă de suveranitatea şi integritatea sa teritorială", a afirmat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că discuţia vine în continuarea dialogului de la Munchen cu omologul său ucrainean.

"Consider că este foarte importantă continuarea eforturilor îndreptate spre dialog şi dezescaladare. Consider că apropiatul Summit dintre preşedintele Biden şi preşedintele Putin ar putea aduce ceva speranţă. Dar, în acelaşi timp, consider că orice discuţie despre soluţionarea acestei crize trebuie să ţină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internaţional, care trebuie să rămână neatinse, precum şi de parametrii esenţiali ai arhitecturii de securitate europene", a declarat Bogdan Aurescu.

El a punctat că în acest context "este extrem de important să nu fie afectate în niciun fel principii fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, nerecurgerea la forţă, la ameninţarea cu folosirea forţei, dreptul statelor suverane de a face propriile alegeri şi de a-şi urma în deplină libertate propria politică externă şi de securitate" şi nici principiile cu privire la misiunea fundamentală a NATO.

De asemenea, Aurescu a vorbit despre pachetul de sancţiuni pregătit de UE pentru Rusia, în cazul unui atac armat în Ucraina. "Este foarte important să începem să comunicăm cu privire la conţinutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare şi trebuie să folosim acest efect", a apreciat ministrul român.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Totodată, Aurescu a spus că va reitera propunerea sa de la finalul lui ianuarie, de organizare a unei reuniuni CAE la Kiev, "în semn de solidaritate şi de susţinere politică pentru Ucraina". AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.