Aderarea României la UE şi NATO, cele două mari realizări post-decembriste, au reprezentat două momente de consens politic major, a declarat miercuri deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România.

"Am avut iniţiativa acestei şedinţe festive pentru că acest eveniment reprezintă, în opinia noastră, a deputaţilor din grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, un moment crucial în istoria României. El este şansa unică de a reînnoda relaţia noastră de apartenenţă ca naţiune la lumea occidentală, o năzuinţă istorică manifestată permanent începând cu secolul al XIX-lea în Ţările Române. (...) A fost o perioadă întunecată din istoria noastră atunci când am avut parte doar de dictaturi de tip fascist şi comunist, cu tot reculul pe care acestea le-au adus în plan uman, social şi economic", a afirmat Ovidiu Ganţ, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

El a amintit, în context, de sacrificiul tuturor cetăţenilor României, din decembrie 1989, indiferent de etnia acestora.

„A urmat o perioadă foarte rea, marcată de crize sociale şi economice, mineriade, falimentul economiei socialiste, hiperinflaţie, pe care am depăşit-o cu greu, dar care s-a terminat prin două realizări majore - intrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Au fost două momente de consens naţional, de altfel foarte rare în politica românească. (...) În ceea ce mă priveşte, am susţinut activ demersul prin relaţiile pe care le avem cu ţările membre de care suntem legaţi prin limbă şi cultură. Astfel s-a deschis calea spre o democraţie de tip occidental şi o dezvoltare economico-socială fără precedent. (...) Ne-am asumat toate prevederile din Tratatul de aderare", a arătat Ovidiu Ganţ.

Potrivit acestuia, reconcilierea franco-germană reprezintă fundamentul Uniunii Europene de astăzi, el amintind totodată de "pierderea" din UE a Marii Britanii.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

"Uneori există un tratament diferenţiat aplicat unor state membre sau opinii grav divergente între anumite state membre în chestiunea valorilor fundamentale care stau la baza construcţiei europene. Doresc să fac apel la solidaritate şi echitate în interiorul Uniunii Europene, foarte bune exemple fiind lupta împotriva pandemiei şi finanţarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă ale statelor membre. A venit momentul să punem capăt discriminării la care este supusă România prin neacceptarea în spaţiul Schengen, deşi am investit sute de milioane de euro în aplicarea sistemului şi a faptului că din 2011 satisfacem criteriile de aderare. (...) Totodată, pledăm ca, pe baza unor rezultate concrete pe care le va obţine ţara noastră în perioada următoare, să se încheie aplicarea MCV. (...) Avem convingerea că apartenenţa României la UE este garanţia pentru noi de a beneficia de pace, democraţie şi bunăstare", a subliniat deputatul. AGERPRES.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.