Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii s-a prăbuşit la noi cote negative în legătură cu modul de gestionare a pandemiei de coronavirus, dar şi pe fondul pesimismului în privinţa economiei, arată un studiu realizat pe plan global, citat marţi de Reuters.

Studiul Edelman Trust Barometer indică în schimb o creştere a încrederii în mai multe state autocrate, mai ales China, precum şi un nivel solid de încredere în mediul de afaceri, datorită rolului acestuia în dezvoltarea de vaccinuri şi adaptarea practicilor de la locul de muncă, cu toate că există rezerve privind angajamentul său faţă de echitatea socială.

"Avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii", a remarcat Richard Edelman, directorul grupului de comunicaţii care a realizat sondajul cu participarea a 36.000 de respondenţi din 28 de ţări, în perioada 1-24 noiembrie anul trecut.

Cea mai mare scădere a nivelului de încredere faţă de sondajele similare precedente au suferit-o anul trecut instituţiile din Germania, o scădere de 7 puncte procentuale (46%), Australia, cu -6 puncte procentuale (53%), Olanda cu -6 puncte procentuale (57%), Coreea de Sud cu -5 puncte procentuale (42%) şi Statele Unite cu -5 puncte procentuale (43%).

În schimb, a crescut încrederea publică în instituţii în China, ajungând la 83% (+11 puncte procentuale), Emiratele Arabe Unite (+9, 76%) şi Thailanda (+5, 66%).

Miile de miliarde de dolari cheltuite de cele mai bogate ţări ale lumii pentru a-şi susţine economiile în pandemie nu au reuşit să insufle un sentiment durabil de încredere, sugerează studiul.

În Japonia, doar 15% dintre respondenţi au apreciat că situaţia lor şi a familiilor lor va fi mai bună peste cinci ani, în majoritatea celorlalte democraţii acest procent fiind între 20% şi 40%. În China însă aproape două treimi dintre respondenţi s-au declarat optimişti în ce priveşte viitorul lor economic şi 80% din indieni consideră de asemenea că le va merge mai bine peste cinci ani.

Potrivit lui Edelman, acest nivel ridicat de încredere constatat în China este legat nu doar de percepţiile economice, ci şi de percepţia publicului de predictibilitate în privinţa politicilor chineze, inclusiv în privinţa pandemiei.

Citeste si:
Culiță Sterp știe cine i-a furat seiful plin de bani: „Am avut...
Culiță Sterp știe cine i-a...

"Cred că există o coerenţă între ce se face şi ce se spune... Au avut o situaţie mai bună privind COVID-19, de exemplu, decât SUA", a menţionat Edelman. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2022 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.