Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată, sâmbătă, în plenul Senatului printr-un eveniment la care au participat elevi de gimnaziu.
 

Copiii, unii îmbrăcaţi în costum popular, au ocupat băncile senatorilor, iar evenimentul a fost deschis de preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

"Această zi pe care o sărbătorim an de an ne reaminteşte şi ne spune de fiecare dată câte o poveste bogată şi deplină despre cine suntem şi care sunt reperele şi valorile noastre culturale, care ne definesc ca popor. Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim. O societate bogată în opere literare ale cărturarilor iluminişti, în creaţii artistice inestimabile, în cunoaştere ştiinţifică şi, nu în ultimul rând, în evenimente memorabile ale elitelor paşoptiste şi ale tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această ţară să fie ce este astăzi: o democraţie tânără şi consolidată, membru deplin al familiei europene, un partener relevant şi de încredere în organizaţii internaţionale, toate acestea construite pe o moştenire culturală valoroasă care contribuie zi de zi la formarea unui sentiment profund de mândrie şi apartenenţă naţională", a declarat Florin Cîţu.

Potrivit preşedintelui Senatului, "cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă".

"Cuvântul cultură înseamnă a cultiva şi a avea grijă. Este exact ceea ce noi avem datoria să facem pentru această valoroasă moştenire culturală. Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă. Pe lângă această formă de identitate, ne oferă şi un puternic sentiment de apartenenţă şi de manifestare a valorilor şi credinţelor", a continuat Cîţu.

El a vorbit şi despre poetul naţional Mihai Eminescu.

"Este foarte important acest moment în care cultivăm şi imaginea poetului emblematic, pentru că astfel contribuim fiecare în parte la ceea ce înseamnă de fapt cultura unei naţiuni", a subliniat preşedintele Senatului.

Citeste si:
Orban: Problema PNL nu este Florin Cîţu
Orban: Problema PNL nu este...

Cîţu i-a felicitat pe participanţii la eveniment.

"Într-o realitate plină de contradicţii economice, sociale, politice este nevoie şi de asemenea gesturi care până la urmă nu fac decât să ne amintească că suntem români şi gândim, trăim româneşte", a conchis preşedintele Senatului.

Şi vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a subliniat importanţa Zilei Culturii Naţionale şi a evocat repere ale culturii româneşti.

"Toată lumea de ziua culturii are pe buze numele lui Mihai Eminescu. Este, însă, o zi în care avem obligaţia să menţionăm şi nume de femei care şi-au pus amprenta asupra culturii naţionale, iar lista cu nume de femei merită să înceapă cu Veronica Micle, a fost îngerul blond al lui Mihai Eminescu, una din autoarele de poezii şi nuvele, semnatară a unor traduceri din revistele vremii, o femeie care a avut o influenţă extraordinar de bună asupra poetului nostru naţional. La şcoală sau acasă vi s-a vorbit sunt sigură şi de Regina Maria. (...) Regina Maria a avut un talent extraordinar să adune oameni, să sprijine cultura, a fost scriitoare, pictoriţă, a susţinut cultura şi artele, dar mai ales a promovat cu eleganţă portul nostru popular, stârnind admiraţia unui întreg mapamond. Să nu uităm de alte nume de doamne de origine română, românce care au promovat cultura peste graniţe. Herta Muller, este un alt reper al culturii româneşti, iar discursul său susţinut atunci când i s-a decernat premiul Nobel pentru literatură a sunat într-o frază aşa: nimic nu ne vorbeşte la fel de puternic ca o carte, o carte care nu aşteaptă nimic în schimb în afară de ceea ce gândim şi simţim", a mai spus Gorghiu, care a evocat şi personalitatea scriitoarei Ileana Vulpescu.

Citeste si:
Buhnici, luat în vizor de CNCD: ”Condiția femeii din România e una...
Consiliul pentru Combaterea...

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

"Vă invit să descoperiţi cultura în fiecare zi", a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman, care i-a invitat pe copiii să trimită propuneri pentru organizarea Zilei copilului la reprezentanţa Institutului din Chişinău.

Actorul Claudiu Bleonţ a recitat poezii de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga şi Marin Sorescu. Poezii de Eminescu au recitat şi mai mulţi tineri. Scriitorul Petre Crăciun le-a citit copiilor poveştile "Zmeul fără carte" şi "Lacul vindecător" din volumul său "100 de poveşti şi basme".

Elevii au vizitat cu această ocazie Palatul Parlamentului. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.