Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea contravenţională a senatoarei Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru afirmaţii discriminatorii la adresa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Șoșoacă, amendată pentru jigniri la adresa lui Raed Arafat

"Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor din data de 12 ianuarie 2022, a adoptat următoarea hotărâre: afirmaţiile: "de ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină", "vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale", "nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie", "trădătorii nu au ce căuta în România" constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Se sancţionează autorul declaraţiei, doamna Iovanovici-Şoşoacă Diana, cu amendă contravenţională de 5.000 de lei", se arată într-un comunicat al CNCD transmis, miercuri, AGERPRES.

Hotărârea a fost adoptată cu majoritate de voturi (8 "pentru" şi unul împotrivă).

"Votul împotrivă cu propunere de neincidenţă, faptele ar putea să intre sub incidenţa legii penale", se precizează în comunicat.

Mihail Neamţu, sancţionat cu avertisment contravenţional

CNCD a mai decis ca, tot pentru afirmaţii discriminatorii la adresa lui Raed Arafat, Mihail Neamţu să fie sancţionat cu avertisment contravenţional, hotărârea fiind adoptată cu unanimitate de voturi.

"Afirmaţiile: 'vorbeşti română suficient de prost, încât să nu mă simt reprezentat de tine', 'mă simt reprezentat ca român de cel care vorbeşte corect română', 'sper că ştii limba română corect, este totuşi o condiţie pentru a fi român' constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000", a mai decis CNCD.

Citeste si:
Diana Șoșoacă, acuzații dure la adresa soțului, în plin divorț. De...
Diana Șoșoacă, acuzații dure...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Ianuarie 2022 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.