Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a cerut, joi, prefecţilor acordarea unei atenţii sporite întregului ansamblu de măsuri pentru limitarea răspândirii infectărilor cu SARS-CoV-2, cu accent pe asigurarea respectării normelor de protecţie sanitară, în special la evenimentele private ce presupun aglomerări de persoane, subliniind că, potrivit estimărilor specialiştilor, valul cinci al pandemiei de COVID-19 va veni în România în maximum trei săptămâni.
 

El a participat, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă, la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirii sezonului rece şi a sărbătorilor de iarnă.

"Participarea şi colaborarea tuturor structurilor şi instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul medical, al situaţiilor de urgenţă, al serviciilor de ordine publică este foarte importantă şi în această perioadă. Vă solicit foarte ferm să întăriţi structurile de coordonare şi să colaboraţi mai strâns cu Direcţiile de sănătate publică pentru implementarea foarte urgentă a măsurilor transmise de către Ministerul Sănătăţii. De asemenea, vă rog să sprijiniţi completarea cu personal care are pregătire medicală a structurilor CJCCI-urilor, astfel încât să se asigure, în mod permanent, posibilitatea coordonării activităţilor medicale la nivelul judeţului, precum şi menţinerea legăturilor operative cu structurile de coordonare medicală de la nivel naţional. Ne aflăm într-o perioadă de acalmie, dar aceste măsuri sunt necesare pentru a răspunde eficient în faţa provocărilor viitorului val pandemic care, din estimările specialiştilor, va avea un impact mai mare comparativ cu valul patru. Conform tuturor estimărilor specialiştilor, valul cinci va veni în maximum trei săptămâni", a afirmat Lucian Bode.

El a atras atenţia că în perioada următoare un volum mare de muncă va fi legat de numărul în creştere de persoane care urmează să fie carantinate, estimându-se peste 115.000.

"Pe situaţiile pe care le avem până astăzi, estimăm că numărul celor carantinaţi la nivel naţional va depăşi 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre. Vă solicit să vă organizaţi exemplar şi să planificaţi temeinic acţiunile în teren, astfel încât activitatea de control să fie bună îmbunătăţită. (...) Acolo unde constataţi abateri de la lege, vă solicit să luaţi cu mai mare fermitate măsurile care se impun. (...) La nivelul fiecărui judeţ, coordonarea acestor acţiuni este în responsabilitatea prefecţilor. Conform planului de măsuri organizatorice, aveţi obligaţia să stabiliţi zilnic responsabilităţi pentru verificarea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura carantinării, astfel încât la finalul unei zile să existe la nivel naţional imaginea corectă din punct de vedere al persoanelor verificate raportat la numărul total al persoanelor carantinate", a transmis Bode.

Citeste si:
Situația epidemiologică COVID-19 din România în ultimele 24 de ore
Situația epidemiologică...

Ministrul a solicitat o atenţie deosebită pregătirii logistice pentru carantina instituţionalizată - asigurarea spaţiilor de cazare, a transportului şi a hranei.

"Acţionaţi integrat şi colaboraţi cu autorităţile locale pentru identificarea acestor spaţii, care trebuie să fie decente în ceea ce priveşte condiţiile de locuit ", a menţionat Bode. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Decembrie 2021 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.