Senatorul PSD Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, susţine că edilul general, Nicuşor Dan, solicită ilegal creşterea preţului la căldură şi apă caldă şi că nici după un an de mandat acesta nu este reprezentatul legal al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.

Firea, despre solicitarea lui Nicușor Dan de a mări prețul la apă și gaz

"Serviciul public de termoficare a fost delegat Companiei Termoenergetica (fostul RADET) prin asociaţia de dezvoltare intercomunitară din care fac parte Capitala, oraşul Popeşti-Leordeni şi comuna Chiajna. Dar, surpriză! Oficial, reprezentantul Bucureştiului şi preşedintele ADI Termoenergetică Bucureşti-Ilfov sunt tot eu. Era nevoie doar de o hotărâre judecătorească pentru schimbarea reprezentantului legal. Cum solicită primarul Nicuşor Dan ANRE aprobarea unui nou tarif dacă, legal, nu poate semna hârtiile în numele ADI Termoenergetică Bucureşti-Ilfov? Dar pentru asta trebuie ori să ştii administraţie, ori să te informezi. Este evident că Nicuşor Dan nu este dispus să facă nici una, nici alta!", a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Firea a spus că doar prin ADI Termoenergetică Bucureşti-Ilfov se poate stabili tariful pentru producţie, transport şi distribuţie a energiei termice.

"Nu o poate face primarul de capul lui, nici compania Termoenergetica (fostul RADET), nici măcar Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Ca să poate face orice pas, Nicuşor Dan trebuie să-şi aducă aminte de atribuţiile şi obligaţiile legale. Tariful este expirat din noiembrie 2020, iar un an de zile primarul general nu a mişcat un pai. Acum a fost sfătuit să ceară Consiliului General, ilegal, majorarea tarifului, pentru a acoperi pierderile acumulate într-un an. Mai mult, orice creştere a tarifului trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate, aşa cum scrie negru pe alb în strategia de termoficare a oraşului! Degeaba creşti tariful de două ori, dacă bucureştenii nu-şi vor permite să plătească", a afirmat Gabriela Firea.

Citeste si:
Nicușor Dan a aprobat protestul fermierilor și transportatorilor în...
Nicușor Dan a aprobat...

Avizul ANRE şi studiul de suportabilitate

Senatorul PSD a menţionat că, doar dacă avea avizul ANRE şi studiul de suportabilitate, Nicuşor Dan putea solicita ajutor de la Guvern pentru plata datoriilor sau pentru achitarea în avans a gazelor.

"A declarat zero datorii, a primit zero lei. Nu mai spun că o creştere a preţului făcută după ureche şi doar pentru a acoperi un an de neputinţă poate duce la pierderea fondurilor europene. Echipa mea a muncit peste doi ani la documentaţia pentru cele 300 de milioane de euro fonduri nerambursabile! Nicuşor Dan s-a grăbit să semneze contractul ţinut în sertar de guvernul Orban, dar într-un an nici măcar nu a început o licitaţie! Sistemul de termoficare din Capitală este de importanţă strategică, este infrastructură critică. Nu te poţi juca! Ai în mâini vieţile a milioane de oameni. E o ameninţare la securitatea naţională!", a adăugat Gabriela Firea.

Citeste si:
Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic
Ce cantitate de apă trebuie...

Bucureștenii vor fi cât mai puțin posibil afectați de creșterea costurilor la încălzire

Nicuşor Dan a dat asigurări pe 19 noiembrie că va face toate demersurile pentru ca bucureştenii să fie cât mai puţin afectaţi de creşterea costurilor pentru încălzire, potrivit Agerpres.

"Voi continua discuţiile cu consilierii generali din majoritatea USR-PNL-PMP şi, în paralel, voi insista la Guvern pentru ca primăria să obţină o sumă cât mai mare pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei. Voi face tot ceea ce e omeneşte posibil pentru ca bucureştenii să fie cât mai puţin afectaţi de creşterea costurilor cu încălzirea", afirmă Nicuşor Dan.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2021 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.