Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Alexandru Dimitriu (USR) susţine că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să convoace partidele la consultări după depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă.
 

Într-o postare pe Facebook, el afirmă că atitudinea preşedintelui "intră în contradicţie" cu atribuţiile sale constituţionale şi echivalează cu încălcarea rolului de mediator.

"Învestirea unui Guvern cu puteri depline porneşte din pixul preşedintelui. Constituţia nu condiţionează desemnarea de către preşedinte a unui prim-ministru de existenţa unei majorităţi parlamentare, câtă vreme un partid nu a obţinut peste 50% din mandatele din Parlament. Atitudinea preşedintelui de acum două săptămâni intră deci în contradicţie cu atribuţiile sale constituţionale, pentru că de 12 zile, de când domnul Ciucă şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, preşedintele nu a convocat partidele la consultări pentru a fi în măsură să desemneze un candidat de prim-ministru. A spune că nu vei mai demara consultări până ce partidele parlamentare nu găsesc o formulă de a coagula o majoritate echivalează cu încălcarea rolului de mediator pe care îl are preşedintele potrivit art. 80 din Constituţie, respectiv o încălcare a art. 103 din Constituţie care îi atribuie preşedintelui puterea şi competenţa de a desemna un candidat de prim-ministru", explică Dimitriu.

În opinia sa, interesul ţării nu ar fi "în prim-planul agendei" şefului statului, important pentru acesta fiind să găsească "o soluţie" astfel încât Florin Cîţu să rămână premier.

"România e blocată în jocuri politicianiste care sunt demne de filmul 'Idiocracy', în traducere Supremaţia nătângilor. Intrigile din distopia politică 'House of Cards' sunt prea fine pentru dânşii. Observând aceşti mari oameni de stat că USR chiar nu îl mai doreşte pe Cîţu premier şi nu va face parte dintr-un Guvern condus de acesta, PNL, insultând şi sfidând practic voturile obţinute la alegerile generale din decembrie, ia în braţe PSD-ul în speranţa că ei îl vor accepta pe Cîţu. Vom vedea... Şi uite aşa stăm blocaţi. Au trecut 40 de zile de la căderea Guvernului Cîţu prin moţiune de cenzură. PNRR nu poate fi pus în aplicare, iar fără o rectificare bugetară, ce poate fi dată doar de un Guvern cu puteri depline, statul intră în incapacitate de plată", menţionează reprezentantul USR. AGERPRES

Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2021 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.