Fostul premier Ludovic Orban a declarat că preşedintele Klaus Iohannis și mai multe persoane din PNL i-au cerut să îl demită din funcţie pe Raed Arafat.

Lui Orban i s-a cerut să îl demită din funcție pe Raed Arafat

Ludovic Orban a declarat duminică, la Prima TV, că fiind în calitate de premier i s-ar fi cerut să-l demită din funcţie pe Raed Arafat.

“Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali”, a declarat Orban, citat de News.ro.

Acesta a afirmat că propunerea demiterii lui Arafat a venit din partea președintelui țării: “Da. Numai că demiterea era atributul premierului”.

Orban a fost contra concedierii lui Arafat

Orban a menționat că s-a opus concedierii lui Arafat pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România.

″Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală”, a declarat Orban.

Orban, despre pandemia de COVID-19 fără Arafat

Fostul premier a spus că sistemul de urgențe s-ar fi pus în funcțiune greu dacă în plină pandemie l-ar fi demis pe Arafat.

“O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el”, a declarat Orban.

Mii de semnături contra demiterii șefului DSU din funcție

Orban a mai subliniat că ar fi primit o listă de mii de semnături de susține pentru Arafat atunci când s-a auzit că se dorește demiterea lui din funcție.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

“De altfel, numai pentru că s-a auzit că se doreşte schimbarea lui Arafat, aduceţi-vă aminte că au fost luate inclusiv poziţii publice pe tema respectivă. Eu m-am trezit cu o listă de mii de semnături de susţinere a lui Arafat în 48 de ore de când s-a auzit prima oară. Din toate categoriile, în special din zona pompieri. Dacă nu erau Unităţile de Primiri Urgenţe în stadiu de pregătire şi de funcţionalitate maximă, aşa cum erau şi cum au fost puse al punct de Arafat, noi am fi făcut faţă cu mult mai mare greutate. Deşi noi am crescut constant numărul de paturi la ATI, astfel încât să putem creşte capacitatea de tratare în secţiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii Covid, fără să afectăm foarte mult celelalte cazuri non-Covid în Terapiile Intensive, UPU au constituit locul unde pacienţii, până să li se disponibilizeze un loc liber, au beneficiat de tratare, de acces la oxigen, de tratament profesionist. Noi chiar dacă aveam permanent paturi disponibile, nu erau în aceeaşi zonă, noi a trebuit să ducem pacienţi din Bucureşti, să îi ducem la Timişoara, a trebuit să ducem pacienţi din Cluj, la Târgu Mureş. Toate aceste mişcări ale unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, au fost coordonate operativ”, a declarat Orban.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Motivul dorinței demiterii lui Arafat este necunoscut

Ludovic Orban a spus că nu cunoaște detalii în ceea ce privește motivul pentru care șeful statului a dorit demiterea lui Arafat din funcție.

“Nu am avut o discuţie foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuţie în care a existat un soi de acord, nu neapărat o cerere. Da, că poate fi schimbat Arafat”, a declarat Orban.

Ludovic Orban a mai specifical că la discuţia cu Iohannis referitoare la concedierea lui Raed Arafat a fost prezent şi ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2021 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.