În timp ce românii se gândesc cu teamă la carantină, la neajunsuri și la virus, politicienii nu contenesc în negocieri. Joi, un nou nume a fost scos din pălărie de către președintele Klaus Iohannis. Un militar de carieră, care a mai trecut pe la Palatul Victoria ca premier interimar. Are sau nu șanse să fie învestit de Parlament? 

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Nicolae Ciucă. Cine e și ce șanse are să fie învestit de Parlament

Acum se fac și se refac guverne. Generalul Nicolae Ciucă este membru PNL de un an și a ocupat cea mai înaltă funcție din armată, cea de șef de stat major. Tocmai din acest motiv USR spune „pas”, chiar dacă inițial a declarat că ar vota orice variantă de premier, mai puțin Florin Cîțu. Șanse mai mari vin din partea PSD, care s-ar putea aciua pentru a contura un guvern minoritar.

Astfel, UDMR și PNL ar putea să formeze viitorul guvern, care ar urma să fie pus în funcție miercurea viitoare. Cât despre Florin Cîțu, acesta ar putea primi șefia Senatului, după ce a fost sacrificat de șeful statului, iar la Camera Deputaților ar urma să fie Kelemen Hunor.

Funcții:


  • ministru al Apărării;

  • fost premier interimar;

  • fost șef al Statului Major al Armatei;

  • fost comandant al Batalionului Românesc participant la misiunea Enduring Freedon, Afganistan;

  • fost comandant al batalionului infanteriei participant la misiunea din Irak.

Calcule:

Sunt necesare 234 de voturi pentru învestirea guvernului. Un posibil scenariu este ca PSD să vină cu 157 de voturi, UDMR cu 29 și PNL cu 134. În total, 320 de voturi.

Activitate politică

Nicolae Ionel Ciucă este un general român în rezervă și politician care a ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu. În intervalul 7 decembrie 2020 - 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de prim-ministru interimar al României în urma demisiei lui Ludovic Orban.

La finalul anului 2020, în urma Alegerilor Parlamentare din 6 decembrie, numele său a fost speculat de către presă ca posibilă propunere pentru funcția de prim-ministru cu mandat plin. În cele din urmă, Klaus Iohannis l-a ales pe Florin Cîțu. Pe 4 noiembrie 2019, el exercita funcția de Ministru al Apărării Naționale în cadrul Guvernului României.

Controverse

Nicolae Ciucă s-a aflat în centrul unui scandal iscat la sfârșitul anului 2018. Atunci, președintele Klaus Iohannis a hotărât în mod unilateral prelungirea cu un an a mandatului lui Ciucă la conducerea SMAp, decizie atacată în instanța de Contencios Administrativ de către ministrul apărării de la acea vreme, Gabriel-Beniamin Leș, cu susținerea Palatului Victoria.

Situația a avut la bază refuzul lui Klaus Iohannis de a numi în funcția de șef al SMAp pe generalul Dumitru Scarlat, cunoscut ca fiind un apropiat al Palatului Victoria. Opoziția șefului statului se datora faptului că generalul Scarlat nu îndeplinea condițiile impuse de lege, nefiind nici șeful SMFT, SMFA sau SMFN, nici locțiitorul șefului SMAp, cei patru fiind singurii ce puteau ocupa poziția cea mai înalta pe linie militară din Armata Română.

Palatul Victoria dorea ca generalul Scarlat să fie numit în funcția șef al unei categorii de forțe, după care, în aceeași ședință a CSAT, Scarlat să fie numit șef al SMAp, variantă evaluată de Klaus Iohannis ca fiind neprofesionistă. Conflictul a fost stins de către Curtea de Apel București, care i-a dat dreptate lui Iohannis printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.