Premierul desemnat, Dacian Cioloş, preşedinte al USR, a declarat vineri că sunt necesare măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, inclusiv în şcoli, apreciind că, în mod clar, "va fi nevoie de măsuri restrictive pe o perioadă determinată".

Potrivit acestuia, România este într-o situaţie excepţională şi este nevoie şi de măsuri excepţionale.

"Nu ştiu care a fost schimbul de informaţii (CNSU - INSP - n.r.) şi de argumente, însă un lucru e cert: e nevoie de măsuri, pentru că situaţia nu se stabilizează, nu vorbim de regres, ci măcar de stabilizare. E o pată neagră pe harta Europei. România. când ne uităm la situaţia pandemiei, la numărul de morţi în primul rând, pentru că persoane infectate există cam peste tot, însă numărul de morţi raportat la persoanele infectate e de departe mai mare în România. Deci în mod clar avem o problemă şi n-o să reducem presiunea pe spitale şi pe terapie intensivă decât dacă ţinem sub control şi numărul de infectări. Şi, ca să ţinem sub control numărul de infectări, e nevoie şi de măsuri restrictive pentru anumite tipuri de activităţi. Eu aş ţine pe masă orice opţiune care are în spate argumente şi în mod clar, ca premier, pe astfel de subiecte aş lucra cu echipele de specialişti. N-am eu elemente suficiente ca să iau decizii de unul singur, însă în situaţia de faţă e nevoie şi de măsuri restrictive, pentru că altfel n-o scoatem la capăt", a afirmat Cioloş la Digi24.

El consideră că este foarte important să le explici oamenilor de ce iei anumite măsuri restrictive, în ce condiţii se iau anumite decizii, acesta fiind rolul politicienilor şi a anunţat că în programul USR va exista propunerea ca, pentru o anumită perioadă limitată de timp, să fie utile restricţii de participare la anumite evenimente sau activităţi, cu criterii foarte clare de revenire la situaţia normală.

"În mod clar ne trebuie măsuri prin care să limităm răspândirea virusului, inclusiv în şcoli, inclusiv în spaţii aglomerate. (...) În mod clar va fi nevoie de măsuri restrictive pe o perioadă determinată. E nevoie de testare în şcoli. (...) Pentru anumite tipuri de activităţi, din punctul nostru de vedere, ar trebui temporar măsuri restrictive în anumite zone din ţară, măsuri care să vină pe baza evaluărilor pe care le fac specialiştii şi pe baza cifrelor. Nu cred că trebuie luate măsuri aplicate uniform, atunci când situaţia e diferită dintr-o zonă în alta. (...) Pentru o perioadă limitată de timp, pentru a reduce această presiune virală, colegii care se pricep la asta şi asta vom avea ca propunere în programul nostru de guvernare, ca pentru o perioadă limitată ar fi utile anumite restricţii de participare la anumite evenimente sau la anumite tipuri de activităţi, urmând a avea nişte criterii foarte clare pe baza cărora să revenim la situaţia normală atunci când vedem o evoluţie pozitivă. Apoi va fi o discuţie legată de şcoală ", a explicat Cioloş.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

Grupul tehnico-ştiinţific din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis să respingă propunerea Institutului Naţional de Sănătate Publică privind carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, a anunţat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Octombrie 2021 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.