Biroul Procurorului Public European (EPPO) a primit până acum peste 2.000 de rapoarte de infracțiuni și a lansat aproximativ 350 de investigații. Valoarea estimată a prejudiciilor implicate în aceste cazuri este de circa 4,6 miliarde de euro, a declarat vineri procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi.

Kovesi a transmis că Biroul Procurorului Public European a lansat 350 de investigații

„Sarcina noastră este de a ancheta şi de a denunţa fraudele europene'', a subliniat Kovesi în intervenţia sa.

Şefa EPPO a ţinut să reamintească faptul că una dintre principalele provocări pentru EPPO, ''parte sistemică a arhitecturii UE pentru protejarea intereselor sale financiare'', o reprezintă resursele financiare insuficiente.

O altă problemă actuală care afectează activitatea EPPO o constituie faptul că Slovenia nu şi-a desemnat candidaţi pentru funcţiile de procurori delegaţi, consecinţa directă fiind faptul că Parchetul European nu poate ancheta cazuri din Slovenia care cad sub incidenţa EPPO sau cazuri transfrontaliere care implică Slovenia.

EPPO ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, dar şi-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO - Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia şi Ungaria. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.