Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, e de părere că nu există niciun indicator în privința căruia situația din București, la momentul actual, să se prezinte mai rău decât în mandatul Gabrielei Firea.

Nicușor Dan, comparație între fața Bucureștiului de acum și cea din mandatul Gabrielei Firea

Într-un interviu acordat B1Tv, edilul general a mai precizat că pentru o comparaţie echitabilă, rezultatele celor două administraţii ar trebui analizate la sfârşit de mandat.

"Nu există un singur indicator unde Bucureştiul sub Nicuşor Dan să fie mai rău decât era Bucureştiul sub Gabriela Firea. Cişmigiul nu arăta mai bine sub Gabriela Firea. (...) În Parcul Cişmigiu nu mai există bănci cu şipci rupte. Bineînţeles că nu am avut bani să cumpărăm bănci noi. Dar aleile sunt măturate. Am curăţat statui, pentru că bucureştenii s-au plâns că parcul arată prost, pentru că statuile sunt murdare. De asta am curăţat statuile. Şi o să facem asta şi în celelalte parcuri. Am tuns iarba", a spus edilul general.

Potrivit acestuia, angajaţii companiilor municipale nu au mai fost interesaţi să lucreze în momentul în care au aflat că societăţile respective vor fi închise. Nicuşor Dan a atras atenţia şi asupra preţurilor practicate de către companiile municipale.

"Pe tot ce înseamnă întreţinere de parcuri, de exemplu - dar în toate celelalte zone e la fel - ce plătea primăria înainte de companii era cam cu 30-40% mai puţin decât ce a plătit primăria după companii. Asta e cifra globală. În piaţă, dacă vrei să coseşti metrul pătrat de iarbă, este 20 de bani. La primărie, la Compania de Parcuri, dacă vrei să coseşti metrul pătrat de iarbă, era un leu şi mai costa încă un leu ca să strângă iarba cosită înainte. Deci, preţuri de felul acesta care s-au dus în salarii de director", a afirmat Nicuşor Dan.

Citeste si:
Gabriela Firea a fost audiată în dosarul 10 August
Gabriela Firea a fost audiată...

El a spus că actuala administraţie şi-a propus să desfiinţeze într-o primă etapă 16 companii, cu 2.700 de angajaţi.

"Pentru moment suntem la 14 din 16 desfiinţate. Sunt uriaşe probleme tehnice când vrei să faci lucrul acesta. Dacă le desfiinţezi pur şi simplu, rişti ca toate echipamentele pe care Municipalitatea le-a cumpărat pentru aceste companii să fie scoase la licitaţie şi să fie câştigate pe un preţ derizoriu de cine vine la acea licitaţie. Ai probleme în momentul în care... pe anumite lucrări, aceste companii făceau, de exemplu, dirigenţia de şantier, cum e Compania de Dezvoltare Durabilă. Nu poţi să o închizi, pentru că laşi şantierul fără diriginte. Trebuie să găseşti un diriginte... Deci au fost probleme tehnice nenumărate, dar una pesta alta, în momentul acesta suntem la 14 din 16, pentru care tot ce a ţinut de noi am făcut şi mai departe este treaba lichidatorului şi a judecătorului să închidă. Şi nu am pierdut din patrimoniul lor, cum am fi putut să o facem dacă am fi acţionat neglijent", a susţinut edilul.

Citeste si:
Nicușor Dan: Planul Urbanistic General a intrat „în linie dreaptă“
Nicușor Dan: Planul...

Nicuşor Dan a menţionat că vor fi menţinute "pentru moment" companiile care se ocupă de: deratizare şi dezinsecţie, de mentenanţa semafoarelor, de iluminatul public.

"Ei aşteaptă reorganizarea primăriei pentru a veni în interiorul primăriei, bineînţeles, pe grila pe care o să o facem în momentul acela. Bineînţeles, companiile au fost o uriaşă gaură neagră. Şi-au cumpărat maşini, sedii, tot ce vrei şi ce nu vrei. Sunt şi nişte rapoarte ale Ministerului Finanţelor şi câteva dosare la DNA pe ce s-a întâmplat cu fondurile care au fost alocate la aceste companii. De exemplu, pe parcuri, noi avem ALPAB care a rămas, ca administraţie, iar pentru aceeaşi activitate am avut şi companie de parcuri, şi companie de arbori, şi companie de agrement. Şi toate aceste instituţii făceau acelaşi lucru. Se ocupau de parcuri şi după cum s-a văzut, nici nu o făceau prea grozav", a declarat el. AGERPRES.

Citeste si:
Va candida sau nu Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024
Va candida sau nu Vladimir...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2021 - 11 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.