Războiul dintre premierul Florin Cîțu și USR este pe cale de a ajunge la apogeu. USR nu mai acceptă să facă parte dintr-un Guvern condus de actualul șef, în vreme ce liderul Executivului l-a revocat din funcție pe ministrul Justiției (USR) și așteaptă o nouă propunere din partea acestui grup politic. În plus, în Parlament a început și un nou joc, cel al moțiunilor, în care, pe lângă PSD, a intrat și USR.

Puterea se ceartă, iar marii perdanți sunt alegătorii, susține un analist

Scandalul din coaliție a atins cote maxime. Ministrul Justiției, Stelian Ion, membru USR, a fost revocat din funcție de prim-ministru în seara de 1 septembrie. Ulterior, oficialul i-a adunat în ședință pe cei de la PNL pentru a le cere sprijinul. Președintele PNL, Ludovic Orban, a fost anunțat cu câteva minute înainte de a începe întrunirea și a refuzat să participe, completând că „nu mai putem accepta astfel de comportamente”.

A doua zi, au ieșit la rampă și adepții premierului. USR însă rămâne de neînduplecat. În acest timp, opoziția marchează. USR, PSD și AUR depun moțiuni prin care vor să îl trimită acasă pe Cîțu.

„Cine vrea ca acest guvern să pice, va semna moțiunea PSD. Restul sunt povești”, a spus Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, într-o conferință de presă.

AUR are propria moțiune, pe care USR ar putea-o semna, dacă nu se va schimba nimic la Palatul Victoria. În plus, partidul condus de George Simion atrage atenția social-democraților că un text există deja și l-ar putea iscăli imediat.

Analistul Radu Magdin a spus pentru Adevărul că marii perdanți sunt alegătorii care au votat partidele ce acum sunt în conflict: „Cei care pierd cel mai mult în această situaţie sunt alegătorii, oamenii care au votat oricare dintre cele două partide pe baza promisiunii unei guvernări performante.

Pierd antreprenorii şi toţi cei care muncesc, plătesc taxe şi au nevoie de stabilitate pentru a prospera. Nu va exista cu adevărat niciun câştigător – cu atât mai mult o echipă câştigătoare, după ce a dezamăgit la guvernare”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.