Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că premierul Florin Cîţu are un avantaj competitiv în cursa pentru şefia partidului. Cu toate acestea, este încrezător că va câştiga alegerile.

"Strategia domnului Cîţu a fost să atragă de partea lui preşedinţi de filiale judeţene, mulţi preşedinţi proaspăt aleşi care se gândesc la patru ani de mandat şi care probabil au preferat să spună că sunt de partea premierului. (...) 30-31 din 48 (n.r. - de preşedinţi de filiale de partea lui Cîţu). Este un avantaj competitiv pe care nu îl neg. Preşedinţii au o influenţă în formarea delegaţiilor şi se implică în încercarea de a-i convinge pe delegaţii care vin la congres să împărtăşească opţiunea pe care o au ei, dar nu este neapărat relevant", a afirmat Orban la TVR1.

Liderul PNL a precizat că delegaţii care vor participa la congres sunt stabiliţi de Colegiul Director Judeţean, dar a subliniat că nici acest organism şi nici preşedintele de filială nu pot să dea delegaţilor un mandat imperativ de susţinere a unui candidat.

"Fiecare delegat la congres votează liber", a spus Orban.

El a menţionat că moţiunea candidatului care câştigă alegerile interne devine programul politic al PNL în următorii patru ani.

"Voi câştiga alegerile... cu membrii PNL alături de mine, nu în spatele meu", a răspuns Orban, întrebat dacă va demisiona din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor dacă va pierde alegerile interne.

Orban a reiterat că cine pierde alegerile interne îşi pierde legitimitatea pentru funcţia publică pe care o deţine.

Întrebat dacă va dori să devină premier în situaţia în care va câştiga alegerile interne din PNL, el a răspuns: "Este posibil. Sigur că orice decizie ulterioară congresului va fi luată în forurile statutare ale PNL, în discuţie cu partenerii de coaliţie şi cu consultarea preşedintelui României, cu care PNL se află într-un parteneriat foarte strâns".

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

El a precizat că de la preluarea guvernării PNL a avut un scor constant de 26-27%, însă a admis că în prezent partidul se află pe un trend descendent.

"Este adevărat că există un trend descendent, care a fost mai puţin declanşat de competiţia în sine, cât de diferitele lucruri, dezvăluiri care au apărut despre persoana prim-ministrului şi datorită unor declaraţii contondente, care nu-şi aveau locul în această competiţie internă. Plus că există într-adevăr o aşteptare din partea oamenilor să se întâmple nişte lucruri pe care noi ne-am angajat că le realizăm", a mai afirmat Ludovic Orban. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2021 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.