Spațiul de liberă circulație „Schengen nu este funcțional în acest moment”, a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babis, într-un interviu acordat ziarului Pravo. În acest context, oficialul a solicitat primirea României și a statelor din Balcani pe această autostradă pentru a combate migrația. El a argumentat că acordul privind acest spațiu, încheiat în anul 1985, nu este în măsură, cu membrii săi actuali, să-și îndeplinească misiunea de a oferi „protecția coerentă a frontierelor externe și libera circulație în interiorul UE”.

Nu a fost mai bine nici în timpul valului migrator din 2015, când ''singurul care a apărat frontierele Schengen a fost (premierul ungar) Viktor Orban, care a construit un gard împotriva migranţilor'', a remarcat şeful guvernului ceh.

Majoritatea migranţilor sosesc pe mare, aşadar este ''absurd'' ca ţări precum Bulgaria şi Croaţia, care controlează coastele europene ale Mării Negre şi, respectiv, ale Mării Adriatice, să nu facă parte din Schengen, consideră Andrej Babis. ''Să acceptăm Bulgaria, România, Serbia (ţară nemembră a UE n.red) şi Croaţia în spaţiul Schengen; să avem o strategie clară faţă de Balcanii occidentali şi să apărăm Europa împotriva migraţiilor ilegale la frontierele sale externe'', a îndemnat el.

Celelalte etape necesare pentru a rezolva această problemă ar trebui să includă ''lupta împotriva traficanţilor de fiinţe umane şi semnarea de acorduri cu Turcia, Maroc, Algeria, Tunisia şi Libia'', ţări traversate de refugiaţii care vin în Europa, a sugerat în continuare şeful guvernului de la Praga.

El a mai justificat necesitatea de a proteja Europa în faţa afluxului de migranţi prin faptul că ''Danemarca, Suedia şi Austria, care au primit toate migranţi în 2015, acum îi resping''.AGERPRES.

Citeste si:
Vremea pentru ziua de marți, 28 septembrie 2021. ANM: Un val de...
Vremea pentru ziua de marți,...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.