România a participat, luni, la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU) având ca temă "consolidarea securităţii maritime: expresie a cooperării internaţionale".

Reuniunea s-a desfăşurat în format videoconferinţă, iar statele membre ONU nereprezentate în Consiliu şi observatorii au putut transmite declaraţii scrise, arată MAE, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cele 15 state membre ale CS ONU au luat cuvântul şi au susţinut necesitatea consolidării cooperării regionale şi internaţionale în domeniul securităţii maritime în vederea combaterii criminalităţii transfrontaliere şi a asigurării protecţiei mediului marin, precum şi importanţa promovării şi punerii în aplicare a prevederilor Convenţiei ONU privind Dreptul Mării (UNCLOS), în special a libertăţii de navigaţie.

Intervenţia României, înregistrată în cadrul documentelor oficiale ale reuniunii, "a reiterat poziţia de condamnare fermă a oricăror acte de agresiune care reprezintă încălcări ale principiilor şi normelor de drept internaţional şi a exprimat preocupare faţă de efectele negative ale acestor acte asupra securităţii regionale şi internaţionale".

"Atacul asupra vasului "Mercer Street" reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi o încălcare flagrantă a normelor relevante de drept internaţional. România a subliniat importanţa garantării libertăţii de navigaţie, precum şi a siguranţei şi securităţii vaselor comerciale, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu prevederile Convenţiei ONU privind Dreptul Mării (UNCLOS)", subliniază MAE.

De asemenea, în cadrul intervenţiei transmise în numele statelor membre, Uniunea Europeană a condamnat atacul asupra vasului "Mercer Street" şi a pledat pentru respectarea principiilor şi normelor dreptului internaţional.

La dezbaterea deschisă, prezidată de premierul Indiei, Narendra Modi, statele membre ale CS ONU au fost reprezentate la nivel înalt, printre vorbitori figurând preşedinţii Rusiei şi Kenyei, prim-ministrul Vietnamului, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace şi miniştrii de Externe ai Estoniei, Franţei, Norvegiei şi Mexicului.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Dezbaterea deschisă a CS ONU pe tema consolidării securităţii maritime a avut loc la iniţiativa Indiei, preşedinţia în exerciţiu a Consiliului de Securitate pentru luna august 2021. Obiectivul reuniunii a vizat identificarea unor modalităţi de creare a unui cadru pentru îmbunătăţirea coordonării şi răspunsurilor la ameninţările netradiţionale din domeniul securităţii maritime.
MAE reaminteşte că, în cursul zilei de 3 august, reprezentanţii permanenţi ai României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei (statul de pavilion al vasului), au semnat o scrisoare comună adresată Preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU şi Secretarului General al ONU pe tema atacului împotriva vasului "Mercer Street". AGERPRES

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.