România condamnă "cu fermitate" şi califică drept "absolut inacceptabil" atacul cu dronă comis asupra vasului 'Mercer Street', care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, "care a căzut demn la datorie", transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE informează, într-un comunicat de presă transmis luni AGERPRES, că, "având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat".

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop, anunţă MAE.

Totodată, ministerul reiterează că "atacul împotriva unei ţinte civile, care a produs pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, nu are nicio justificare şi trebuie condamnat ferm la nivel internaţional".

Potrivit comunicatului, pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite, MAE continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii României.

"MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul 'Mercer Street' şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat", se mai arată în comunicatul citat.

SUA "sunt sigure că Iran a comis atacul criminal" asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în Marea Omanului, a anunţat, duminică, secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Regatului Unit, a relatat AFP.

Joi, petrolierul "Mercer Street" a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

De ani de zile, Israelul şi Iran se înfruntă direct sau indirect în Liban, în Siria şi în Fâşia Gaza. Însă în ultimele luni această rivalitate s-a mutat pe mare, odată cu apariţia unei misterioase serii de sabotaje şi atacuri, a notat AFP. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.