După anevoiosul său parcurs politic, la cele mai recente alegeri parlamentare, Mircea Diaconu și-a declarat sprijinul pentru AUR, un partid declarat ultranaționalist și de extremă dreapta. Totuși, actorul s-a dezis de un fost membru marcant al formațiunii politice, Diana Șoșoacă. În schimb, cu președintele grupului, George Simion, mai schimbă câteva vorbe. Activ în planurile politice ale AUR, fostul membru al Parlamentului European a dat de bănuit că se va aciua puternic demersurilor creionate de acest partid. Răspunsul la întrebarea dacă va intra în pâine din nou pe autostrada AUR l-a oferit în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Mircea Diaconu, despre posibila candidatură la alegerile din 2024 din partea AUR

„Dacă cineva îmi cere sfatul, sunt bucuros să-l dau. Ce înseamnă asta? Doar că un om, bătrân ca mine, e întrebat de niște oameni tineri despre una, despre alta. Cum să nu fac asta? Și o fac cu mare bucurie pentru oricine îmi cere sfatul, pe orice temă, fără discuție asta. Croșetele astea sunt aiurea. De ce am recomandat AUR atunci, cu două luni înainte de alegeri. Pe George Simion îl știam; știam că vine cu un grup de tineri.

M-au impresionat când au plecat pe jos de la Chișinău la București, în ideea unirii. M-au impresionat lucrurile astea. Ani de zile el venea la Bruxelles să facă una și alta. L-am ajutat. Îl cunoșteam pe el, pe restul nu. Eu i-am sprijinit doar public, mai departe au funcționat ei singuri, nu i-am ajutat eu neapărat, însă m-au bucurat că au intrat în Parlament și asta e dovada că la noi e nevoie de această doctrină, de o formă de naționalism moderată, civilizată, europeană.

Încerc să îi temperez, dacă mă ascultă, spre acest țel. Cred că e nevoie de o doctrină de tipul ăsta. Nu am idee (n.r. dacă va participa la alegeri din partea AUR). Am idee să-mi mut grădina, să-mi plantez pomii”, a declarat Diaconu la Kanal D.

Activitate politică

Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal în perioada 2008 - 2014. A fost ales din partea acestei formațiuni ca senator de Argeș la alegerile din 2008. În trecut, a fost desemnat, la rugămintea lui Petre Roman, ca membru al CNA din partea Partidului Democrat. Înainte, a „colaborat” cu Convenția Democratică, apoi s-a alăturat lui Varujan Vosganian în intenția de a candida, în anul 1996, la Primăria Capitalei. În 2019 a candidat independent la președinția României, fiind susținut de ALDE, și a ieșit pe locul patru în primul tur.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

În ceea ce privește actuala funcție, cea de director al Teatrului Nottara, Diaconu este încă incompatibil cu cei din subordinea sa. Funcțiile politice l-ar fi „împins” să dirijeze subvenții publice către instituția pe care o conduce, lucru pentru care este blamat de către tinerii actori. În data de 28 august 2019, partidele ALDE și ProRomânia au format o alianță pentru susținerea sa la alegerile prezidențiale din 10 octombrie 2019.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iulie 2021 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.