Ludovic Orban, preşedintele PNL, reacţionează la acuzaţiile lansate de premierul Cîţu referitoare la ritmul prea lent în care funcţionează Parlamentul.

Ludovic Orban face şi o serie de precizări prin care arată că probleme precum desfiinţarea SIIJ sau amânarea creşterii alocaţiilor au fost generate de Guvern, nu de Parlament.

„Vă daţi seama că în Parlament, pentru a putea trece orice proiect de lege trebuie să existe o înţelegere în coaliţie, pentru că altfel nu se poate degaja majoritate. Vă dau doar un exemplu, legea SIIJ. Noi am convenit în coaliţie o formă pe care am adoptat-o la Camera Deputaţilor, după care ministrul Justiţiei, fără să ne comunice acest lucru a sesizat Comisia de la Veneţia. Nu poate nimeni să ne spună că noi întârziem adoptarea legii SIIJ atâta timp cât decizia la nivelul coaliţiei a fost, după acest demers de sesizare a Comisiei de la Veneţia, a fost să aşteptăm punctul de vedere. Au apărut factori care nu au ţinut de Parlament, ci de puterea executivă.

În cazul alocaţiilor, Guvernul, când a emis ordonanţa de urgenţă, nu a prevăzut ca următoarea tranşă de creştere să fie de la 1 ianuarie 2020, aşa cum a fost decizia în Coaliţie. La Senat, s-a depus un amendament care să aducă ordonanţa în cadrul deciziei luate în coaliţie, după care a venit la Camera Deputaţilor. A fost nevoie de mai multe discuţii în Coaliţie pentru că nu există niciun suport suficient de mare. Suntem o coaliţie de guvernare formată din trei formaţiuni politice, de asemenea ne bizuim pe un protocol de colaborare cu grupul minorităţilor naţionale. De fiecare dată când dorim să trecem un proiect de lege avem nevoie de consens la nivelul coaliţiei", a declarat Orban, joi, la Parlament.


Despre autor:


Ultima actualizare: 24 Iunie 2021 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.