La Hong Kong, mass-media nu trebuie să ''submineze'' guvernul, a atenţionat marţi şefa executivului hong-kongonez, Carrie Lam, respingând astfel reacţia SUA, care au cerut autorităţilor teritoriului "să înceteze să se ia de mass-media", informează AFP.

Șefa executivului din Hong Kong: Dacă există intenţia de a organiza acţiuni ce incită la subminarea guvernului, atunci e diferit

Centrul financiar a fost multă vreme sediul regional a numeroase mass-media internaţionale şi oraşul nu încetează să coboare în clasamentul anual al ONG-ului Reporteri fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei, trecând de pe locul 18 în 2002 pe locul 80 în acest an.

Săptămâna trecută, autorităţile au îngheţat bunurile cotidianului pro-democraţie Apple Daily, foarte critic la adresa Beijingului. Pentru aceasta, ele au evocat legea drastică asupra securităţii naţionale impusă de China în încercarea de a sufoca orice disidenţă în fosta colonie britanică.

Cinci responsabili ai cotidianului pro-democraţie au fost arestaţi şi doi dintre ei au fost inculpaţi pentru "înţelegere secretă cu o ţară străină", în baza acestei legislaţii. Poliţia a apreciat că o serie de articole îndemnau ţări străine să impună sancţiuni împotriva Hong Kong-ului şi Chinei.

"Să critici guvernul Hong Kong-ului nu este o problemă, însă dacă există intenţia de a organiza acţiuni ce incită la subminarea guvernului, atunci este, desigur, diferit", a declarat Carrie Lam, întrebată cu privire la percheziţia de la sediul Apple Daily şi despre libertatea presei în acest teritoriu. "Prietenii mass-media ar trebui să fie capabili să facă diferenţa între cele două", a adăugat ea în timpul conferinţei sale de presă săptămânale.

Spre deosebire de China continentală, unde mass-media sunt deţinute majoritar de stat şi fac obiectul cenzurii, în Hong Kong libertatea de expresie este garantată de mini-Constituţia sa.

După intrarea în vigoare, în urmă cu aproape un an, a legii asupra securităţii naţionale, multe mass-media din Hong Kong au devenit prudente, pentru a nu încălca această lege în articolele lor.

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Carrie Lam a afirmat că urmăririle angajate împotriva Apple Day nu constituie un atac împotriva "unei activităţi jurnalistice normale", dar că publicaţia a încercat, în articole, să aducă atingere securităţii naţionale a Chinei.

Întrebată despre ce înţelege guvernul său prin "o activitate jurnalistică normală", ea s-a mulţumit să răspundă: "cred că sunteţi mai avizaţi să răspundeţi la această întrebare". AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2021 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.