Premierul anunță că 1 iunie e data de la care va începe revenirea la normalitate. Florin Cîțu susține că, la abia o săptămână de la aplicare, noile restricții deja dau rezultate, iar cazurile ar fi pe un platou. Declarația șefului Guvernului e una politică, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, care precizează că nu există date care să susțină spusele lui Florin Cîțu.

„De când a început pandemia e prima dată când suntem la capacitate maximă și nu mai sunt paturi și nu mai sunt locuri pe secțiile de terapie intensivă. Situația-i extrem de serioasă. Echivalentul ar fi că o persoană își rupe mâna și la ortopedie nu mai sunt locuri și trebuie să stea în situația asta. În contextul ăsta, declarația primului ministru e distopică, sincer", afirmă Cherecheş, într-un interviu pentru RFI.

Revenirea la normalitate anunțată de Florin Cîțu e doar o proiecție, spune profesorul Răzvan Cherecheș în opinia căruia, indiferent cât de mult va accelera campania de vaccinare anti-covid, presiunea din secțiile ATI covid nu va scădea până la 1 iunie. Nu are cum, subliniază specialistul. „Să spui că la o săptămână după restricții se vede efectul, nu-i adevărat... N-are cum să se vadă", susţine acesta.

Profesorul clujean îl contrazice pe șeful Guvernului și în privința stabilizării infectărilor pe un așa zis platou. „Nu sunt date care să sugereze așa ceva. Declarația premierului e o declarație politică. Înțeleg nevoia de a oferi un mesaj pozitiv, dar cred că felul în care a făcut-o îndeamnă mai degrabă la relaxare. Mesajul premierului mi se pare mai degrabă . Nu, niciodată nu am avut o situația mai proastă”, afirmă Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheş a fost până recent consilier onorific al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Cherecheş este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şef al Departamentului de Sănătătate publică.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Aprilie 2021 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.