Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, vrea să închidă companiile municipale înființate de Gabriela Firea, dar există un „obstacol tehnic” și anume faptul că nu există bani pentru stingerea datoriilor.

Mai avem o problemă tehnică pentru a le desfiinţa, faptul că nu avem un flux de bani, după cum ştiţi, cea mai mare problemă pe care am întâmpinat-o în mandatul ăsta de primar a fost că am găsit o datorie curentă de 2,5 miliarde lei, bani pe care teoretic ar trebui să îi plătim pe loc”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a explicat cauzele care au dus la generarea datoriei şi motivul pentru care companiile nu pot fi închise imediat.

Din companii, din festivaluri, dintr-o dimensionare nerezonabilă a bugetului, din prognozarea unor venituri care se ştia că nu pot fi făcute - în felul ăsta s-a ajuns la datoria asta. Neavând bani ca să putem să stingem toate datoriile... foarte simplist: ca să închizi o companie, trebuie să îi plăteşti datoriile, să-i pui deoparte oamenii, să vezi care sunt obiectele de inventar şi în momentul ăla s-a terminat. Noi nu avem în momentul de faţă fluxul de bani ca să le putem stinge datoriile şi să le putem aduce la zero. Ăsta este obstacolul tehnic pe care îl întâmpinăm ca să închidem”, a mai spus Nicușor Dan.

Retail jobs

Edilul susține că aceste companii au fost înființate în „scop politic”, pentru pentru a plăti anumiți activiști de partid.

Decizia e luată, ele vor fi desfiinţate. Pe de o parte, pentru una dintre ele s-a început efectiv procedura de desfiinţare. Este o companie turistică, ea are particularitatea că nu avea contracte cu Primăria Capitalei, de fapt nu avea contracte cu nimeni, trăiau angajaţii din capitalul social, erau vreo 15 şi aveau şi un apartament închiriat, destul de consistent. Nu făceau nimic, aveau nişte chioşcuri, dar care nu au funcţionat începând cu pandemia, nişte chioşcuri de informare prin Bucureşti. Şi oamenii aceştia au încasat salarii degeaba”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta a mai spus și motivul pentru care vrea ca aceste companii să fie desființate, și anume faptul că ele generează costuri foarte mari.

Citeste si:
Ploieștenii protestează! Nu vor avea apă caldă timp de o lună
Ploieștenii protestează! Nu...

Problema companiilor trebuie privită global, ele au fost înfiinţate pentru a presta mai ieftin nişte servicii publice. Spre exemplu, iluminatul public sau îngrijirea arborilor din parcuri. Problema este (...) cât plăteam noi, ca municipalitate, înainte de aceste companii şi cât plătim după ce ele au fost înfiinţate? Şi vedem că pe multe sectoare plătim cu 30%, cu 40%, cu 50% mai mult. Ăsta e motivul pentru care ele trebuie desfiinţate”, a mai spus primarul Capitalei, potrivit hotnews.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Februarie 2021 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.