DNA anunţă că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este urmărit penal pentru luare de mită în Dosarul Microsoft, mai exact pentru foloasele necuvenite pe care le-ar fi obţinut între 2007 şi 2008 de la reprezentanţii unei firme austriece, pe care ulterior le-a folosit în campania electorală. Procurii au dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinându-i lui Tăriceanu, în valoare de 3.204.640 lei.

„Ca urmare a îndeplinirii condiţiilor legale şi constituţionale necesare pentru efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană care, la data faptelor, deţinea funcţia de prim ministru, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu este acuzat că în calitate de prim-ministru, în 2007-2008, a primit în mod indirect foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, informează Adevărul.

„În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, a mai adăugat în comunicat DNA.

Instituţia a precizat că dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităţilor judiciare austriece.

„După respingerea, la data de 3 iunie 2019, a cererii iniţiale de încuviinţare a urmăririi penale de către Senat (instituţie învestită cu soluţionarea având în vedere calitatea de senator a lui Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton la acea dată), procurorii au efectuat, în acelaşi dosar, acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane. Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt mai sus menţionată cu referire la fostul demnitar”, a mai transmis DNA.

Citeste si:
Chirica: „Sper ca justiţia să nu se facă în cabinetele de partid”
Chirica se simte „într-un...

Procurorii i-au adus lui Tăriceanu la cunoştinţă calitatea procesuală şi au dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinându-i acestuia, în valoare de 3.204.640 lei.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost vineri, la DNA, iar la ieşire a afirmat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul de luare de mită.

„Tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate, aberante”, a declarat Tăriceanu, precizând că a cerut timp pentru studierea dosarului.

Citeste si:
Costel Alexe, inculpat în dosarul luării de mită. Nu are voie să...
Costel Alexe, inculpat în...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.