Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, propune trei măsuri pentru a preveni "risipa" banului public, care vizează utilizarea inteligenţei artificiale în colectarea taxelor, publicarea contractelor încheiate de instituţiile publice pe site-ul acestora şi referendum al comunităţii pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul instituţiei care le solicită.

„Avem nevoie de un vaccin împotriva risipei banilor publici! Avem o ţară cu resurse şi bani mulţi. De ce nu reuşim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiţi continuu şi nimeni nu face nimic. Statul nu reuşeşte să colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeană la acest capitol. Asta înseamnă mai puţini bani pentru pensii, sănătate şi şcoală. O altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administraţia publică, din companiile de stat sau alte entităţi publice cu bugete mari. Acestea îşi permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparenţă. Şi, nu în ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunităţile locale, cât şi de către Guvern fără ca nimeni să ştie dacă acestea sunt cu adevărat necesare", a scris Tomac, vineri, pe Facebook.

Măsurile identificate de PMP sunt utilizarea inteligenţei artificiale în colectarea taxelor, prin care România poate ajunge "în timp record" de la coada clasamentului UE în topul celor mai eficiente ţări din acest punct de vedere, şi transparenţa "totală" în administraţie - toate contractele încheiate de instituţiile publice să fie publicate "în timp real" pe site-urile acestora.

O altă măsură propusă de PMP vizează împrumuturile publice.

„Orice împrumut care depăşeşte 5% din bugetul unei instituţii publice, Primărie, Consiliu judeţean sau altă entitate de stat să fie supus unui referendum. Cetăţenii sunt cei care achită aceste împrumuturi şi ei trebuie să ştie şi să valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunităţi. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodată, încrederea în sistemele de vot electronice şi pentru a face economii la bugetul public", a explicat Eugen Tomac.

Citeste si:
Măsuri mai dure pentru carantina din Germania. Pentru cât timp este...
Măsuri și mai dure pentru...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.