Mihai Tudose, europarlamentar PSD, acuză Guvernul Orban că a cheltuit 265 de milioane de euro pentru educația pe timpul pandemiei și „buna funcționare” a acesteia, dar nu se văd rezultatele.

Școala praf, banii pe fereastră? De ce școala românească e într-o criză totală, deși Guvernul a dat amețitoarea sumă de 265 de milioane de euro, în numai 3 luni, pentru buna funcționare a învățământului în pandemie? Unde-s banii, unde-s tabletele școlare promise? Și la ce folosesc dezinfectanții și containerele sanitare, dacă elevii stau acasă?”, a scris Mihai Tudose pe Facebook.

Acesta a adresat și 5 întrebări punctuale, „pentru a înțelege situația”:


  1. În august, Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru achiziția a 500.000 de tablete pentru elevi. În octombrie, a suplimentat acest buget cu 50 de milioane de euro și a ridicat valoarea eligibilă a tabletelor de la 200 la 250 de euro. De ce s-a făcut această majorare de preț oferit și câte tablete s-au cumpărat până acum cu aceste 150 de milioane de euro, din care 75% sunt fonduri europene? La Brăila, Inspectoratul Şcolar ne asigură că vor ajunge 2400 de tablete până la finalul acestei luni. De ce, dacă tot erau bani alocaţi din august, dispozitivele se cumpără după trecerea şcolilor în online? Suntem, iarăşi, în scenariul „întâi tăiem, apoi măsurăm”, cum e cazul şi cu închiderea pieţelor...

  2. Tot în august, Guvernul a mai alocat 50 de milioane de euro pentru achiziția de materiale de protecție sanitară - măști și dezinfectanți - pentru școli. Cât și cum s-a cheltuit din acești bani? Ce se întâmplă cu fondurile și materialele nefolosite, având în vedere trecerea școlii în online?

  3. În ce stadiu se află cumpărarea și instalarea celor 5000 de containere sanitare mobile, cu toalete și chiuvete cu apă curentă pentru școli, pentru care în august Guvernul a dat 25 de milioane de euro?

  4. Ce s-a întâmplat cu cele 10 milioane de euro alocate pentru dezinfectanți în universități, având în vedere că studenții învață online?

  5. Generos pe datorie, Guvernul a aprobat 30 de milioane de euro pentru programul “Școala după școală”. Ce se întâmplă cu banii pentru voucherele de after school în contextul școlii online?


Acesta face și o ironie la adresa ministrului Educației, Monica Anisie, referitor la o declarație dată de aceasta, potrivit căreia aceasta „nu mai înțelege nimic din tot ce se întâmplă în jurul ei”.

Nu dați vina pe Anisie... e nevinovată!!! Nu înțelege nimic din ce se întâmplă cu ea sau în jurul ei... Dar pare că se integrează perfect în viziunea PNL despre cum să nenorocești o țară...”, a mai scris Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

Citeste si:
Tudose îl atacă pe Cîțu: La ce oră vine băiatu’ de la PNL care face...
Mihai Tudose, atac dur la...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.