Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru a treia oară luarea unei decizii cu privire la legea care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei.

Potrivit unor surse din cadrul CCR, luarea deciziei a fost amânată din cauza absenței judecătorului Attila Varga, care a intrat în carantină după ce soția sa a fost testată pozitiv cu Covid-19.

Noul termen de decizie a fost stabilit pentru data de 8 decembrie.

Legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei cu până la 85% a fost adoptată de Camera Deputaților pe data de 17 iunie.

Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție au sesizat această lege la CCR. Prima dezbatere a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie.

Renate Weber, Avocatul poporului a motivat sesizarea prin faptul că beneficiarii acestor pensii speciale ar fi discriminați.

Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați”, a precizat Avocatul Poporului, potrivit g4media.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2020 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.