Alianţa USR PLUS cere preşedintelui şi Guvernului să intensifice demersurile diplomatice necesare pentru asigurarea secţiilor de votare în diaspora pentru alegerile parlamentare.

"Alianţa USR PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului să intensifice demersurile diplomatice necesare, la nivelul statelor în care locuiesc sau lucrează foarte mulţi cetăţeni români, pentru a se asigura că aceştia vor avea acces la secţii de votare suficiente, care să le permită exercitarea votului pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Apelul Alianţei vine în contextul numărului redus de cetăţeni români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care s-au înscris deja pentru votul prin corespondenţă", conform unui comunicat al USR.

Alianţa apreciază că este datoria autorităţilor statului român să se asigure că cetăţenii săi din diaspora pot să îşi exercite dreptul de a vota la alegerile parlamentare, fie prin corespondenţă, fie mergând la secţiile de votare.

"Apreciem prelungirea termenului de înregistrare pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, pentru cetăţenii români din străinătate, însă considerăm această măsură insuficientă cât timp, conform declaraţiilor şefului statului, nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de vot în străinătate din cauza pandemiei de COVID-19. Şansele ca numărul cetăţenilor români care şi-au exprimat opţiunea pentru a vota prin corespondenţă să crească sunt mici, dacă ne raportăm la situaţia alegerilor anterioare şi la evoluţia acestui număr în timp. Nu trebuie neglijat nici faptul că românii din străinătate au fost prezenţi, de fiecare dată, în număr foarte mare, la secţiile de votare", reiese din comunicat.

USR PLUS arată că este "absolut necesară" existenţa secţiilor de votare în statele în care se află mulţi cetăţeni români la alegerile din decembrie, iar "intensificarea demersurilor diplomatice în acest sens este o datorie" pe care o au atât preşedintele, cât şi Guvernul, informează Agerpres.

Citeste si:
Actorul Mugur Mihăescu, reacție după conferința lui Iohannis: Îmi...
Reacția actorului Mugur...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.