Alianţa USR PLUS cere preşedintelui şi Guvernului să intensifice demersurile diplomatice necesare pentru asigurarea secţiilor de votare în diaspora pentru alegerile parlamentare.

"Alianţa USR PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului să intensifice demersurile diplomatice necesare, la nivelul statelor în care locuiesc sau lucrează foarte mulţi cetăţeni români, pentru a se asigura că aceştia vor avea acces la secţii de votare suficiente, care să le permită exercitarea votului pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Apelul Alianţei vine în contextul numărului redus de cetăţeni români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care s-au înscris deja pentru votul prin corespondenţă", conform unui comunicat al USR.

Alianţa apreciază că este datoria autorităţilor statului român să se asigure că cetăţenii săi din diaspora pot să îşi exercite dreptul de a vota la alegerile parlamentare, fie prin corespondenţă, fie mergând la secţiile de votare.

"Apreciem prelungirea termenului de înregistrare pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, pentru cetăţenii români din străinătate, însă considerăm această măsură insuficientă cât timp, conform declaraţiilor şefului statului, nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de vot în străinătate din cauza pandemiei de COVID-19. Şansele ca numărul cetăţenilor români care şi-au exprimat opţiunea pentru a vota prin corespondenţă să crească sunt mici, dacă ne raportăm la situaţia alegerilor anterioare şi la evoluţia acestui număr în timp. Nu trebuie neglijat nici faptul că românii din străinătate au fost prezenţi, de fiecare dată, în număr foarte mare, la secţiile de votare", reiese din comunicat.

USR PLUS arată că este "absolut necesară" existenţa secţiilor de votare în statele în care se află mulţi cetăţeni români la alegerile din decembrie, iar "intensificarea demersurilor diplomatice în acest sens este o datorie" pe care o au atât preşedintele, cât şi Guvernul, informează Agerpres.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Septembrie 2020 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.