Politica 1 Iulie 2020 17:40

Dan Barna, liderul USR, afirmă că planul de relansare economică propus de Guvernul PNL conține „idei vechi și un pic de populism” și întreabă „pe bani cui” vor fi suportate subvențiile prevăzute.

Planul de relansare economică al Guvernului. Subvenții + idei vechi și un pic de populism. Pe banii cui?”, a scris liderul USR.

Dan Barna susține că partea bună este că exită totuși un plan pe care se poate lucra, dar că România are nevoie de o viziune care să limiteze criza, sau care măcar să asigure condițiile pentru o recuperare rapidă.

Partea mai puțin bună este că planul include foarte multe subvenții și nu există „aproape niciun criteriu”: „Așa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi. De unde vin toți banii ăștia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României”.

Barna susține că o parte din propunerile Guvernului PNL sunt de fapt „o ciorbă reîncălzită”, iar altele sunt „de-a dreptul toxice”.

A calculat guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi și generațiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuși bani. O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente și în tot felul de strategii uitate prin sertare. Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice - inventarea unui fond de investiții de stat așa cum propuneau PSD și PNL în 2016 nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiații guvernului (indiferent de culoare). Apare și încă o bancă de stat. De ce?”, a mai scris liderul USR.

Barna consideră că planul este aproape „S.F.”, deoarece încă nu există sursele exacte de finanțare și criterii clare de distribuție a banilor.

Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

Sunt anunțate foarte multe investiții. În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus așa ceva și efectele sunt cele pe care le știți. De ce ar fi acum diferit? Ioc liberalism. Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuție. Și poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanțare și criterii clare de distribuție a banilor. Banii din elicopter sfârșesc în praf, iar în loc de dezvotare economică o să rămânem cu datorii. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu vrea așa ceva”, a mai scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.


Despre autor:


Ultima actualizare: 1 Iulie 2020 - 05 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.