Politica 14 Mai 2020 11:47

Adrian Năstase s-a ținut de promisiunea făcută acum câteva luni, astfel că îi cheamă în judecată pe Klaus Iohannis și pe Ludovic Orban.

Fostul premier al României, din perioada 2000 - 2004, Adrian Năstase, revine în actualitatea politică prin procesul intentat președintelui și premierului țării.

Astfel, cei doi lideri ai țării sunt chemați la tribunal deoarece au luat decizia de a-i retrage lui Adrian Năstase decorația Steaua României. Dosarul a fost deschis în data de 9 martie 2020 și se află pe rolul Curții de Apel București.

În data de 11 decembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decrete cu privire la retragerea decorațiilor mai multor persoane care au suferit condamnări penale. Între acestea se regăsesc Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Mircia Muntean, Ionel Manțog și Adrian Năstase.

O lună mai târziu, Năstase anunța că îl va chema la tribunal pe Iohannis. Fostul premier considera ”meschin” gestul președintelui, prin care acesta a retras decorațiile celor ce au suferit condamnări penale.

”Am trecut într-o altă fază, am făcut o plângere prealabilă, urmează o acțiune în instanță, pentru că după părerea mea e vorba de un gest discreționar în condițiile în care textul respectiv nu oferă niciun fel de garanție de stabilitate în ceea ce privește acordaea sau retragerea decorațiilor. A te raporta la ce s-a intamplat acum 12 ani și a reexamina acele lucruri este absolut aberant. Nu discutăm aici despre Maniu, sunt lumini si umbre, într-un fel mi se pare un gest absolut meschin și cu asta incheiem un capitol care mă deranjează”, declara Adrian Năstase, motivându-și decizia de a-l chema la tribunal pe președinte.

În decembrie, Administrația Prezidențială transmitea că ”in temeiul prevederilor art.100 din Constitutia Romaniei, republicata, ale art.17 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.11/1998 pentru reinstituirea Ordinului National „Steaua Romaniei”, aprobata prin Legea nr.77/1999, precum si ale art.51 lit. a din Legea nr.29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, republicata, i-a fost retras: Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 865 din 29 noiembrie 2002, domnului Adrian Nastase.”

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Mai 2020 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.