Alegerile locale si alegerile anticipate se apropie, astfel ca incep sa se creioneze si eventualele date cand vor avea loc aceste scrutine.

Marti dupa-amiaza, in data de 10 martie, liderii partidelor parlamentare vor discuta despre data alegerilor locale, urmand sa ia si o decizie cu privire la organizarea acestora.

Astfel, orice duminica dinainte de 24 de mai este prea timpurie pentru organizarea alegerilor locale. De asemenea, dupa 21 iunie este cam tarziu sa fie organizat acest tur de scrutin, deoarece deja vor expira mandatele actualilor alesi locali.

Mai mult, sarbatorile religioase incurca si mai mult calendarul alegerilor. Astfel, datele de 31 mai si 7 iunie ies, din nou, din discutie, deoarece atunci pica Rusaliile catolice, respectiv cele ortodoxe.

Cand pot fi organizate alegeri locale si alegeri anticipate

Astfel, raman trei duminici posibile in care pot fi organizate alegeri:


  • 24 mai

  • 14 iunie

  • 21 iunie

Exista si doua variante in care ar putea fi organizate alegerile locale si alegerile anticipate, astfel:


  • 24 mai locale si 14 iunie anticipate

  • 14 iunie locale si 21 iunie anticipate

Liberalii vor anticipate indiferent de data la care vor fi tinute. USR si UDMR sunt de acord cu ideea anticipatelor, insa vor sa nu fie cuplate cu alegerile locale. PMP si ALDE s-au declarat deja impotriva alegerilor anticipate. La fel a facut si PSD, dar partidul de pregateste si acest scenariu.

Alegerile locale in contextul crizei de coronavirus

Problema virusului Covid-19 ridica semne de intrebare cu privire la scenariul alegerilor, deoarece acestea reprezinta o problema majora de sanatate publica.

Fiecare campanie electorala e marcata de adunari publice cu mii de oameni, iar echipele de partid merg prin toata tara si iau contact cu multi oameni, ceea ce poate favoriza raspandirea virusului.

Daca coronavirusul se va raspandi masiv inainte de alegeri, varianta extrema luata in calcul este amanarea alegerilor locale. Totodata, va fi modificata legea astfel incat sa existe prevederi cu privire la prelungirea mandatelor alesilor locali.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Martie 2020 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.