Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu exceptie de neconstitutionalitate cu privire la Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii si la cea privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile art. I pct. 1, pct. 2, pct. 5 si pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate", potrivit unui comunicat al AP.

Conform sursei citate, modificarile aduse sistemului sanitar prin OUG nr. 25/2020 sunt in contradictie cu Constitutia si "afecteaza grav dreptul la sanatate al cetatenilor romani".

Avocatul Poporului observa, intre altele, faptul ca initiatorul ordonantei a omis sa solicite si sa obtina avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege sa il ceara, intrucat OUG 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistenta medicala de urgenta. Acest fapt atrage neconstitutionalitatea intregului act normativ, afirma AP.

"In conditiile in care actul normativ (...) afecteaza drepturi si libertati cetatenesti, iar Legea fundamentala interzice adoptarea ordonantelor de urgenta care, prin obiectul de reglementare, afecteaza respectivele drepturi si libertati, Avocatul Poporului constata ca OUG nr. 25/2020 nu respecta aceasta interdictie, nu exista nicio analiza care sa justifice urgenta si nu este dovedita situatia extraordinara care a determinat emiterea ordonantei de urgenta", se arata in comunicat.

In opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 incalca dreptul la ocrotirea sanatatii si dreptul la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, prevazute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentala.

"In conditiile in care mare parte din finantarea de la bugetul de stat va fi transferata catre sectorul privat, efectele pe termen mediu si lung vor conduce la saracirea accentuata a sistemului public de servicii medicale, concomitent cu lipsa accesului la orice tip de servicii medicale al persoanelor care nu-si permit accesarea serviciilor private. Avocatul Poporului atrage atentia asupra faptului ca domeniul reglementat de catre actul normativ sus-mentionat este unul de interes public, iar in privinta serviciilor medicale de urgenta chiar un domeniu de interes strategic al statului", arata comunicatul.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

AP mai observa ca nu exista "un sistem concurential corect" intre furnizorii publici de servicii de sanatate si cei privati, primii fiind supusi unor conditionari legale si administrative. Spre exemplu, sectorul comercial achizitioneaza materialele si medicamentele dupa reguli proprii, fara a fi obligat sa respecte legislatia in domeniul achizitiilor publice, pe cand sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, in conformitate cu legislatia achizitiilor publice, iar depunerea contestatiilor, de catre oricine, inclusiv de catre concurenti, este unul din motivele blocarii multora din aceste achizitii si intarzierii lor. Ca atare, in situatii de finantare similara sau chiar de subfinantare a spitalelor publice, exista riscul unui fenomen de migratie a medicilor si a pacientilor dinspre spitale publice inspre spitalele private, mentioneaza AP.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

"O alta critica majora este ca prin OUG nr. 25/2020 se liberalizeaza sistemul medical de urgenta, fiind deschisa finantarea publica pentru tratamentul cazurilor de urgente critice de catre sistemul privat. Suntem in prezenta unei schimbari majore de paradigma, care nu se poate realiza fara o dezbatere extrem de larga cu toate segmentele interesate ale societatii. In context, Avocatul Poporului apreciaza ca, in conditiile unei finantari unice, provenind de la bugetul de stat sau bugetul asigurarilor sociale, scindata la un numar nedefinit de unitati sanitare de urgenta, rezultatul va fi inchiderea unitatilor sanitare publice de urgenta, cu consecinta incalcarii principiului solidaritatii, a dreptului la ocrotirea sanatatii in unitatile sanitare de stat", se arata in comunicat.

Statul, prin autoritatile sale, devine "culpabil pentru nerespectarea obligatiei constitutionale de asigurare a dreptului la asistenta medicala in unitatile de stat", mai arata sursa citata, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Arafat răspunde Avocatului Poporului: Până mi se spune să mă...
Arafat răspunde Avocatului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.