Adrian Nastase sustine ca presedintle Klaus Iohannis isi incalca prerogativele constitutionale, ignorand pozitia partidelor "in criza pe care el a creat-o".

"In seara asta, Klaus Werner Iohannis a anuntat ca, dupa caderea guvernului Iohannis I, va anunta maine un nou guvern – guvernul Iohannis II. Dupa un simulacru de consultari cu partidele politice. Va dori sa faca aceeasi smecherie pe care a facut-o, in mai multe randuri, Basescu, desemnandu-l pe primarul Negoita sau pe consilierul de la BNR – Lucian Croitoru – candidati de premier. Nu vreau sa merg si mai in urma…

Astazi, in Parlament, prin adoptarea cu un vot zdrobitor a motiunii de cenzura, s-a evidentiat o noua majoritate. O majoritate care poate, in mod legitim, sa propuna un candidat de premier. Inteleg ca PSD, Pro Romania si Alde ar dori sa faca o astfel de propunere (poate sprijiniti de UDMR). Iohannis vorbeste de democratie dar ignora pozitia partidelor in criza pe care el a creat-o si se ante-pronunta in legatura cu rezultatul consultarilor. In plus, face acuzatii si jigneste un partid politic. Jigneste si actualul parlament.

In aceste conditii, se poate afirma ca el isi incalca prerogativele constitutionale. Exista remedii? Bineinteles. Unul din ele este prevazut in art. 95 din Constitutie – suspendarea presedintelui. Propunerea de suspendare poate fi initiata de o treime din parlamentari iar suspendarea poate fi decisa cu majoritatea acestora, dupa consultarea CCR. Presedintele, in aceasta situatie, poate da explicatii Parlamentului cu privire la faptele ce i se imputa.

Dupa aprobarea suspendarii, in 30 de zile se organizeaza (sau nu) un referendum pentru demitere.

Este important articolul 98 din Constitutie care precizeaza ca in cazul suspendarii presedintelui, interimatul functiei este asigurat de presedintele Senatului sau de presedintele Cameri Deputatilor. Iar acest interimar poate face, la randul lui, dupa consultari, desigur, propuneri de candidat de premier!", a scris Adrian Nastase pe blogul sau.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.