Parlamentul Romaniei, a anuntat, marti,  infiintarea unui grup de lucru comun al Camerei Deputatilor si Senatului pentru combaterea cancerului, potrivit unui comunicat de presa transmis de Camera Deputatilor remis Agerpres.

Grupul are ca scop "accelerarea inovatiei in domeniul preventiei, combaterii si tratarii cancerului in Romania".

"Marti, 4 februarie 2020, cu prilejul Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului, Parlamentul Romaniei anunta infiintarea Grupului pentru combaterea cancerului - un grup de lucru comun al Camerei Deputatilor si Senatului, ce are ca scop accelerarea inovatiei in domeniul preventiei, combaterii si tratarii cancerului in Romania. Din grup fac parte senatori si deputati din toate partidele politice, care s-au alaturat obiectivului comun de a contribui, in plan parlamentar, la reducerea incidentei cancerului si imbunatatirea potentialului sistemului de sanatate din Romania.

Problema cancerului este una de prioritate nationala. Initiativa parlamentara pleaca de la datele privind situatia starii de sanatate a populatiei, potrivit carora cancerul este principala cauza a mortalitatii, dupa bolile cardiovasculare. Grupul isi propune sa realizeze o radiografie exacta a situatiei privind incidenta cancerului in Romania si sa centralizeze cele mai relevante date si informatii privind infrastructura oncologica actuala. In urma acestei evaluari, in colaborare cu institutii publice si private abilitate, precum si cu cei mai buni specialisti in domeniu, se va elabora o strategie-cadru privind combaterea cancerului in Romania pentru urmatorii 10 ani - o alternativa inovativa de politica publica ce va propune masuri eficiente menite sa modernizeze calitatea actului medical oncologic si sa introduca mecanisme de educatie preventiva la nivelul populatiei'', mentioneaza sursa amintita.

Printre cele mai importante masuri anuntate mentionam: "imbunatatirea cadrului legislativ actual, introducerea de tehnici si instrumente inteligente de screening, diagnosticare si tratament, extinderea infrastructurii din domeniul oncologic prin crearea de noi centre regionale de tratament integrat, asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice deja existente, scurtarea perioadelor de investigatie medicala, actualizarea protocoalelor de tratament conform directivelor europene si personalizarea terapiilor in functie de nevoile fiecarui pacient si, nu in ultimul rand, sprijinirea tuturor campaniilor de educare si constientizare impotriva cancerului".

Componenta grupului:

1. Carmen-Ileana Mihalcescu, deputat PSD - coordonator al Grupului

2. Nicolae Banicioiu - deputat PRO Europa

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

3. Dorel Florian Bodog - senator PSD

4. Gabriel-Emanuel Botnariu - senator Neafiliati

5. Florin-Corneliu Buicu - deputat PSD

6. Petronela-Mihaela Csokany - deputat Minoritati

7. Bianca-Miruna Gavrilita - deputat PSD

8. Laszlo Attila - senator UDMR

9. Petru Movila - deputat PMP

10. Daniel Olteanu - deputat ALDE

11. Nicoleta Pauliuc - senator PNL

12. Gabriel-Marilen Pirtea - deputat PNL

13. Rares Tudor Pop - deputat USR

14. Ana Adriana Saftoiu - deputat PNL

15. Florin-Vasile Stamatian - deputat PNL

16. Cristina-Mariana Stocheci - senator PSD

17. Emanuel-Dumitru Ungureanu - deputat USR

18. Levente Vass - deputat UDMR

19. Adrian Wiener - senator USR


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.