PNL este in favoarea organizarii alegerilor anticipate, context in care o comisie formata din lideri ai partidului va investiga posibilitatile reale de desfasurare a acestora si va purta discutii exploratorii cu toti partenerii politici pentru a vedea cum se pozitioneaza acestia, a anuntat luni premierul Ludovic Orban, presedinte al PNL, dupa Comitetul Executiv al liberalilor.

"Am avut o discutie legata si de o posibila organizare de alegeri anticipate. Se stie foarte clar - pozitia PNL este o pozitie in favoarea organizarii alegerilor anticipate. Va fi, in schimb, necesar sa pregatim foarte bine derularea acestei proceduri. In acest sens, am stabilit o comisie formata din subsemnatul, ca presedinte al PNL, doamna prim-vicepresedinte Raluca Turcan si domnul secretar Robert Sighiartau, ca sa investigam posibilitatile reale de organizare a alegerilor anticipate, sa purtam discutii exploratorii cu toti partenerii politici pentru a vedea exact care e pozitia fiecaruia privitor la aceasta procedura de organizare a alegerilor anticipate", a declarat Orban.

Seful Guvernului a adaugat ca, in acest sens, va comanda si o analiza sociologica ampla, in conditiile in care, spune acesta, ''guvernarea este extrem de dificila cu actualul Parlament''.

"Pentru a putea ajunge la anticipate suntem inca intr-o analiza, m-am decis sa si comandam o analiza sociologica ampla pentru a vedea exact care este opinia oamenilor pentru ca noi tine cont in mare masura de ceea ce isi doresc romanii. Este clar ca o guvernare este extrem de dificila cu actualul Parlament care este inca oglinda votului dat de oameni in decembrie 2016 si care pastreaza ca principal partid reprezentat in Parlament PSD-ul, care foloseste toate tertipurile, procedurile si manevrele posibile pentru a sabota guvernarea si pentru a incerca sa impiedice adoptarea unor acte normative importante sau sa tergiverseze intrarea in vigoare a unor acte normative importante. De asemenea, sa adopte propuneri legislative care sa creeze efecte negative in economie si in societate", a sustinut Orban.

Liderul liberal a admis ca alegerile anticipate ar putea avea loc odata cu cele locale, insa a subliniat dificultatile unui astfel de demers.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

"Alegerile locale pot fi organizate intre 24 mai si 14 iunie. In cazul in care s-ar organiza in data de 14 iunie, s-ar putea derula calendarul pana la data de 14 iunie. Va repet, am spus foarte clar ca sunt anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a putea declansa aceasta procedura de alegeri anticipate, adica trebuie sa ai un numar semnificativ de parlamentari care sa fie aproape de procentul de 50%, care sa-ti confere garantia ca nu vor vota investirea a doua guverne succesive. Pentru ca, in cazul in care nu avem aceasta garantie, ne putem trezi in situatia in care demaram procedura si, la a doua investire a Guvernului, PSD, Pro Romania, care nu vor alegeri anticipate, sa voteze ei investirea Guvernului (...). Noi, daca luam decizia sa provocam alegeri anticipate, parlamentarii PNL si ai altor parteneri politici care sustin ideea anticipatelor clar se vor angaja ca nu vor vota investirea a doua guverne succesive, astfel incat sa se poata ajunge la situatia constitutionala in care presedintele Romaniei sa poata dizolva Parlamentul", a spus Orban.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.