Traian Basescu sustine ca Romania este tara cu cel mai inalt procent de fraudare a TVA, iar solutia pentru acest lucru este introducerea sistemelor digitale de supraveghere.

"In perioada urmatoare voi incerca sa-mi informez cititorii despre unele realitati ale Romaniei raportate la ansamblul Uniunii Europene. Azi despre TVA.

Ne-am obisnuiut sa ne autodefinim ca fiind unici in cele rele din Uniunea Europeana. Ca adesea suntem 'campioni' este adevarat, dar intotdeauna suntem urmati de cineva. De multe ori conteaza si criteriile dupa care 'clasamentele' sunt intocmite. Iata realitatea la zi a colectarii TVA in Uniunea Europeana.

Incasarea TVA este o problema la nivelul intregii Uniuni Europene datorita comportamentului evazionist sau fraudulos al multor agenti economici, indiferent de nationalitate.

Conform evaluarilor expertilor, anual Statele Membre pierd de pe urma fraudarii platii catre stat a TVA, suma de 137 miliarde Euro ceea ce inseamna ca fiecarui cetatean european ii sunt furati prin evaziune fiscala la TVA, 267 Euro.

Statele Membre reusesc colectarea TVA la niveluri diferite. Cea mai buna colectare o are Luxemburg unde procentul fraudat este de 0,7 la suta in timp ce, cu 35,5 la suta procent din TVA necolectat, Romania este tara cu cel mai inalt procent de fraudare a TVA.

Daca la analiza in procente suntem 'campionii fraudarii TVA' atunci cand convertim procentul in bani constatam ca in Romania se fraudeaza anual 6 miliarde Euro (22 mil locuitori x 267 Euro) din totalul de 137 miliarde la nivelul UE, ceea ce este departe de a ne situa pe primele locuri in clasamentul evazionistilor fraudatori ai bugetelor nationale si ai bugetului UE. In fapt cele 6 miliarde Euro fraudate in Romania reprezinta 4,3 la suta din totalul TVA fraudat la nivelul UE.

Semnificativ este faptul ca in ultimii ani se inregistreaza o crestere a nivelului de fraudare a TVA in tari precum Germania, Grecia si Latvia.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Ramanand la nivel national, cele 6 miliarde Euro cu care statul este furat reprezinta o suma enorma pentru noi. Daca ar fi colectati, cei 6 miliarde ar acoperi integral deficitul bugetului pe anul 2020. In lipsa colectarii integrale a TVA, statul va trebui sa imprumute cei 6 miliarde Euro (29 miliarde Ron la care va plati dobanzi de cca 4 la suta).

Care este solutia diminuarii fraudarii TVA? Evident nu descinderile in haita, televizate, ale ANAF peste vanzatorii de la tarabele de prin iarmaroace sau la micii vanzatori de patrunjel si ghiocei de la coltul strazii.

Solutia este introducerea sistemelor digitale de supraveghere a activitatilor comerciale si de plata a TVA. O astfel de operatiune nu poate costa mai mult de 1 miliard Euro ceea ce este infinit mai putin decat pierderile actuale ale statului.

Cred ca Domnul Ministru Catu poate face acest lucru, cu conditia sa-i 'zboare' din minister pe toti cei care sustin ca nu se poate. Si ca sa nu-mi bat capul prea tare as face o vizita in Regatul Unit sa vad cum functioneaza un sistem digitalizat de incasare TVA, dupa care as contracta implementarea in Romania exact cu firma care a facut implementarea programului pentru insulari.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Nu trebuie sa fie o licitatie parazitata de Ghita, Socol, Florica, Pescariu si alti artisti autohtoni ai licitatiilor din IT ci va trebui sa fie o achizitie cu negociere directa stabilita prin lege", a scris Traian Basescu pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.