PSD propune amendarea proiectului de modificare a OUG 114/2018 pentru care Guvernul isi angajeaza raspunderea, in sensul majorarii indemnizatiei sociale pentru pensionari cu 10%, dar si mentinerea cumulului pensiei cu salariul pentru pensionarii care beneficiaza de indemnizatia sociala sau care realizeaza venituri salariale la nivelul salariului minim pe economie.

"Incepand cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta Guvernului nr, 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare, se mentine la 640 lei si incepand cu 1 septembrie 2019 se majoreaza cu 10% si este de 704 lei. Incepand cu 1 ianuarie 2020, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari se majoreaza cu 10% si este de 775 lei", prevede amendamentul depus de PSD.

PSD propune si majorarea cu 7,2% a indemnizatiei de merit, incepand cu luna ianuarie 2020 cuantumul lunar al acesteia sa fie de 6.690 lei. In proiectul Guvernului aceasta indemnizatie se mentine la nivelul de 6.240 lei.

De asemenea, social-democratii mai propun ca prevederile articolului referitoare la eliminarea cumulului pensiei cu salariul "nu se aplica pensionarilor cumularzi care beneficiaza de indemnizatia sociala pentru pensionari sau care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor la nivelul salariului minim pe economie".

PSD mai propune mentinerea posibilitatii ca o persoana sa decida daca va contribui la sistemul de pensii administrate privat.

Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlament pentru proiectul bugetului de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si modificarile la OUG 114/2018. Sedinta Parlamentului incepe la ora 16:00, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.