Fostul premier Adrian Nastase lanseaza un nou atac la adresa presedintelui Klaus Iohannis, sustinand ca "a ales sa fie doar presedintele liberalilor si al unor talibani care i se adreseaza cu formula 'domnule fanfaron'."

"In timpul campaniei prezidentiale din 2014, scriam ca Iohannis este mai balcanic decat oricare dintre noi. Ideea ca un nou Carol I va ajuta la constructia unei Romanii moderne, dupa cele doua mandate ale lui Basescu, s-a dovedit inselatoare. Lipsa unui contra-candidat de anvergura, din partea stangii, a facut ca el sa obtina, anul acesta, un al doilea mandat.

Am crezut ca el a inteles ca are o a doua sansa de a fi, cu adevarat, presedintele tuturor romanilor, dar el a ales sa fie doar presedintele liberalilor (banuiesc, asa cum ii cunosc, ca doar al unora dintre ei) si al unor talibani care i se adreseaza cu formula 'domnule fanfaron'.

Cum poate fi calificat gestul sau de a ma invita la Cotroceni, la receptia organizata cu ocazia Zilei nationale, pentru ca, dupa doua zile, la intrebarea 'naiva' a unei ziariste, sa anunte ca-mi va retrage o decoratie, acordata in urma cu 17 ani, pentru anumite fapte si intr-un anumit context? Si in ziua in care l-a decorat pe ambasadorul Klemm, la plecarea din tara, probabil pentru felul in care s-a comportat acesta in calitate de guvernator pentru Romania. Incercand, pe de alta parte, sa ma umileasca, punandu-ma pe acelasi plan cu Laszlo Tokes, caruia, de asemenea, i-a retras decoratia.

Poate ca pentru cateva zile, Iohannis va fi un 'erou' al Societatii Timisoara si al unor radicali #rezist. In timp, insa, acest gest, lipsit de eleganta, va fi contestat de oamenii politici si de oamenii de bun simt. Si va deveni un precedent. Decoratia din urma cu 17 ani a fost acordata pentru unele merite (care nu cred ca pot fi contestate nici din perspectiva timpului). Condamnarile nedrepte, dictate, ulterior, de catre Basescu, prin instrumentele sale din magistratura, nu au nicio legatura cu argumentele pentru decorare. A te preface ca, dupa 7 ani sau 5 ani de la condamnari ca poti sa le dai relvanta, este o marsavie politica. Cu atat mai mult, cu cat Iohannis nu a avut o „revelatie divina”, descoperind textul de lege si hotarand sa retraga decoratia TUTUROR celor condamnati. Decretul publicat arata o abordare selectiva si evident politica.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

In plus, daca o condamnare POATE fi baza pentru retragerea unei decoratii, aceasta retragere se poate face si dupa 3, 5, 7 mandate prezidentiale? Si dupa 20 de ani?

Ma vor injura unii, dar ma intreb daca comunistii i-au retras decoratiile lui Maniu, dupa condamnarea sa.

Incercarea de a rescrie trecutul a fost descrisa de Orwell si a fost practicata de regimurile totalitare. Nu pentru o lunga perioada…", a scris Nastase pe blog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.