Adrian Nastase considera ca presedintele Klaus Iohannis "nu intelege mandatul sau constitutional" si ii submineaza autoritatea premierului prin "lectiile de dirigentie" tinute la Cotroceni.

"Regimul semi-prezidential din Romania este mai 'atenuat' decat cel din Franta, unde presedintele, intre altele, conduce toate sedintele de guvern.

La noi, conform Constitutiei (art. 80), presedintele «exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate». In aceste conditii, el nu se poate identifica cu guvernul. Lectiile de dirigentie de la Cotroceni arata ca presedintele re-ales nu intelege mandatul sau constitutional. Iohannis nu este 'seful guvernului', chiar daca el este, neconstitutional, seful de facto al PNL.

Daca doreste o intalnire cu guvernul, atunci Iohannis poate participa la sedintele de guvern, la Palatul Victoria, atunci cand se discuta anumite teme sau daca este invitat de catre premier (art.87 din Constitutie).

Articolul 86 din Constitutie prevede ca «Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita». Deci nu in chestiuni importante pentru strategia electorala a PNL!

Organizand aceste lectii de dirigentie la Cotroceni, Klaus Iohannis ii submineaza, in acelasi timp, autoritatea premierului Orban. Acesta va fi vazut doar ca un executant iar cei nemultumiti vor merge la Cotroceni pentru rezolvarea problemelor lor – politice sau economice, ignorandu-l pe premier", a scris Adrian Nastase pe blogul sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.