Presedintele Klaus Iohanis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constitutiei Romaniei, sustinand ca aceasta "da sens comunitatii politice, sanctioneaza derapajele, limiteaza puterea si mentine echilibrul ei".

"Caderea regimului comunist in decembrie 1989 si adoptarea prin referendum national a Constitutiei din anul 1991 reprezinta momentele care au marcat decisiv tranzitia Romaniei catre democratie si stat de drept autentic.

In tot acest proces de maturizare a democratiei noastre, interiorizarea valorilor constitutionale, crearea unei culturi a constitutionalismului reprezinta, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, investiti cu putere de Legea Fundamentala, sunt cei care transforma constructia constitutionala intr-o realitate practica. Intelegerea profunda a semnificatiei si spiritului textelor constitutionale, buna-credinta si loialitatea constitutionala presupun un atasament autentic fata de principiile Legii Fundamentale.

Cadrul constitutional solid din acesti 28 de ani a raspuns aspiratiilor poporului roman, functionand ca un liant al societatii in jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constitutiei va trebui realizat cu maxima responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentala modernizata, care sa permita constructia unui edificiu statal puternic si eficient.

Constitutia este mai mult decat o Lege Fundamentala, este un angajament pentru democratie. Constitutia da sens comunitatii politice, sanctioneaza derapajele, limiteaza puterea si mentine echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolica este aceea de a se constitui intr-un reper pentru desfasurarea activitatii institutiilor statului in asigurarea unei guvernari responsabile, in care drepturile si libertatile cetatenesti sunt efectiv garantate.

Citeste si:
Orban: „Cine vrea să lucreze în funcția publică nu trebuie să fie...
Orban: „Cine vrea să facă o...

Ca Presedinte al Romaniei, voi ramane profund dedicat rolului constitutional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale si la buna functionare a autoritatilor publice. A trai sub protectia unei constitutii democratice este, poate, unul dintre cele mai de pret privilegii pe care o societate le poate cunoaste, iar de intelegerea literei si spiritului sau depinde, in mod direct, viitorul acestei natiuni", a transmis Klaus Iohannis in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.