Dcian Ciolos, liderul PLUS, este nedumerit de o masura de guvernare a Guvernului Orban, in care "Institutului Limbii Romane (ILR) trece de la Ministerul Educatiei, acolo unde ii e locul, la Ministerul Afacerilor Externe" si ii cere prim-ministrul desemnat Ludovic Orban "sa revina de urgenta asupra intentiei sale".

"Printre masurile din programul Guvernului Orban, multe dintre ele bune, s-a strecurat si una de neinteles. Mai ales ca ea vizeaza o institutie strategica de promovare a limbii romane in lume, institutie care functioneaza foarte bine. Concret, in programul PNL se anunta trecerea Institutului Limbii Romane (ILR) de la Ministerul Educatiei, acolo unde ii e locul, la Ministerul Afacerilor Externe, mai precis la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. De ce am trece o institutie cu rol major educativ, de promovare a limbii romane, in subordinea unui minister care se ocupa de politica si nu de educatie? Se incearca politizarea ILR? Cu ce scop?

Menirea Institutului Limbii Romane este una pur academica.
Institutul sustine functionarea lectoratelor de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca in baza acordurilor interguvernamentale, a unor intelegeri interministeriale si/sau protocoale interinstitutionale, in universitati din strainatate. Ni-i inchipuim pe lectorii respectivi facand propaganda politica in acele universitati? Am distruge totul.

In prezent, numarul lectoratelor de limba romana este de 54 si functioneaza in tari din Europa, Africa, Asia si America de Nord.

Il rog pe prim-ministrul desemnat Ludovic Orban sa revina de urgenta asupra intentiei trecerii Institutului Limbii Romane de la Ministerul Educatiei la Ministerul Afacerilor Externe. Acest institut trebuie sa ramana la Educatie", a scris Dacian Ciolos pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.