Fostul premier Adrian Nastase sustine ca "suntem buni la daramat, mai putin talentati la construit".

"«De viitorul Romaniei nu desperez. A trecut ea si prin altfel de zile decat acestea. Este un mister al dainuirii noastre peste tot raul ce vreau sa ni-l faca altii, pentru acela pe care din orbirea noastra ni-l facem singuri» (Nicolae Iorga). Am preluat acest citat din introducerea lui Andrei Pippidi la volumul recent aparut «N. Iorga. Jurnalul ultimilor ani 1938-1940».

Romanii au avut adeseori impresia ca istoria sta in loc pentru a-i astepta. Ne permitem luxul de a ne juca cu sansele pe care le avem, considerand ca, in 'Gradina Maicii Domnului', nimic nu ne poate afecta. Iluzie pentru care am platit scump, de-a lungul anilor, ne-ducand pana la capat niciunul din proiectele de modernizare de dupa 1848.

O vina importanta a purtat-o si o poarta, fara indoiala, elita politica. Incapabila sa actioneze unitar, cel putin in legatura cu obiectivele importante ale tarii. Ar trebui sa luam exemplu de la alte popoare din vecinatatea noastra. Din acest motiv nu suntem inca in Spatiul Shengen, din acest motiv nu beneficiem inca de Visa waiver de la americani (polonezii au reusit recent sa obtina o decizie in acest sens), de aceea nu am reusit sa numim inca un comisar UE, de aceea nu am obtinut un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate, etc.

Pe plan intern, suntem experti sa intram in crize dar apoi nu mai stim sa iesim din ele. Exemplul actual il reprezinta daramarea guvernului Dancila dar, mai ales, dificultatea de a forma guvernul Orban. Suntem buni la daramat, mai putin talentati la construit.

Se pare ca nu doar 'Miorita' ne caracterizeaza ci si balada 'Greierele si furnica'," a scris Nastase pe blog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.