Deputatul USR Catalin Drula a afirmat, marti, ca presedintele partidului, Dan Barna, si Alianta USR PLUS au fost tinta unei "campanii de defaimare" dusa prin intermediul unei "retele de pagini de Facebook false", care genereaza fake news, pentru a induce in eroare opinia publica.

El a solicitat Autoritatii Electorale Permanente si Parchetului General sa declanseze anchete pe acest subiect.

"In ultimele patru saptamani, Alianta USR PLUS si candidatul la Presedintie, Dan Barna, au fost tintele acestei campanii coordonate, o campanie mascata, cu surse de finantare neclare, o campanie de defaimare in mediul online, in special pe Facebook", a declarat Drula, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca a identificat, pana in prezent, 13 astfel de pagini. "Reteaua a inceput sa functioneze in aceasta vara in lunile iulie-august, sunt pagini, cea mai mare parte dintre ele, nou create, au publicat peste 1.000 de postari si au generat peste 100 de milioane de afisari, (...) iar audientele depasesc frecvent un milion de utilizatori Facebook. O buna parte din continutul promovat de aceste pagini intra la categoria stiri defaimatoare, sunt jumatati de adevar interpretate in mod vadit defavorabil aliantei si candidatului la prezidentiale", a sustinut Drula.

Potrivit deputatului USR, o doua problema o reprezinta "sursa fondurilor din spatele acestor pagini".

"Nu stim cine plateste acesti bani, din cauza limitarilor Facebook, nu stim daca se afla un contracandidat in spatele acestor pagini, un grup de oameni de afaceri cu probleme penale sau poate chiar entitati din afara Romaniei. Nu stim daca banii folositi in aceasta campanie negativa, mascata, vin din surse publice, din surse private sau din surse externe. Avem, desigur, banuieli privitor la cei care se afla in spatele acestei campanii. Stim ca la alegerile europarlamentare, PSD a folosit (...) ferme de servere pentru a genera in mod artificial comentarii pe Facebook. Aceste informatii apar in dosarul de la DNA al fostului trezorier Mircea Draghici", a spus Catalin Drula.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.