Andrei Caramitru, membru USR, a scris intr-o postare pe Facebook depre "declinul capitalismului si al democratiei", sustinand ca ceea ce se intampla acum in sistemul financiar din Romania este ceva "nemaiauzit si nemaivazut in istoria lumii".

"Declinul capitalismului si al democratiei

Traim niste vremuri foarte interesante. Toti avem impresia ca sistemul financiar si economic din Vest e functional, ca reprezinta capitalismul pur. Ca acolo exista democratie «perfecta». Din pacate nu mai e asa deloc. Si e foarte grav. Sa va explic:

1. Competitia intre firme e extrem de redusa. Industriile au ajuns sa arate ca niste monopoluri sau carteluri. Puterea se concentreaza in mana catorva firme. Revolutia tehnologica accelereaza asta (puterea digitala e la Google, Facebook, Amazon si Apple, fiecare pe o nisa dominata total - atat). Efectul e pervers: salariile nu prea cresc, investitiile sunt reduse, firmele sunt hiper-profitabile si se mai si imprumuta excesiv ca sa dea dividende uriase. Asta inseamna stagnare si cresterea inegalitatii.

2. Bursele sunt cvasi-manipulate. In mod normal ar trebui sa arate pretul real si sa incurajeze firmele bune sa creasca. Insa - Bancile centrale, prin programele de «quantitative easing», cumpara de trilioane de dolari (!) actiuni si obligatiuni ale firmelor private, din bani «imprimati». Asta a impins dobanzile spre negativ (!) - o aberatie economica. Banii astia ajuta iar doar firmele mari si marii actionari. Creaza inegalitate.

E ceva nemaiauzit si nemaivazut in istoria lumii. Un sistem financiar urias, inchis, non-democratic. Pentru ca cetatenii (inclusiv prin politicienii care ii reprezinta) nu au nici un mod de a interveni in ce fac marile firme si bancile centrale. Si - ca orice experiment ciudat - se va prabusi. Rau de tot. Si atunci sa vedeti voi criza", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.