Politica10 August 201910:34

Lectura de 2 minute

Fostul premier Adrian Nastase sustine ca "situatia Romaniei este marcata de acest sindrom, cu pauze in care ne acuzam reciproc, saptamani la randul, de fapte inumane ale unor descreierati".

"Intr-o carte, pe care am citit-o mai demult, se spunea ca daca vrei sa distrugi o tara, acuz-o de coruptie si, cincizeci de ani, liderii ei isi vor rupe gatul, unii altora. Situatia Romaniei este marcata de acest sindrom, cu pauze in care ne acuzam reciproc, saptamani la randul, de fapte inumane ale unor descreierati.

Incep sa ma intreb daca, la acest moment, viata politica romaneasca – poate si cea europeana – mai pot fi descrise pe axa traditionala stanga vs dreapta, socialism, social-democratie vs liberalism. „Apusul” ideologiilor duce la aparitia unor abordari strict pragmatice, adeseori oportuniste, orientate electoral. Si, desigur, la o reactie suveranista fata de modelul globalist de dupa incheierea Razboiului Rece.

In Romania, dupa Revolutie, timp de doi ani, multe decizii se luau in strada. Adoptarea Constitutiei, in 1991 si alegerile parlamentare din 1992, au dus decizia politica in Parlament. In acest moment, pare insa ca se doreste revenirea la acel model, al deciziilor si confruntarilor din strada. „Primavara araba”, „Maidanul de la Kiev”, „revolutiile colorate” au fost experimente esuate, cu pierderi importante pentru tarile respective. La fel, formule de genul „occupy”, „indignatii”, sau, mai recent, vestele verzi.

Incapacitatea de a desfasura un dialog politic decent, in perioadele dintre alegeri, a devenit toxica pentru societate si alimenteaza pierderea sperantei in gasirea unor solutii de viitor. Un exemplu: de doua saptamani, se discuta – electoral sau nu – despre tragedia de la Caracal. Toata lumea a inteles ca, timp de 15 ani, institutiile statului s-au concentrat pe asa zisa lupta impotriva coruptiei, in timp ce problemele de criminalitate, importate sau nu, s-au dezvoltat exploziv. O politica penala inteligenta ar presupune o sanctionare mai dura a acestor fapte. Sigur, pedeapsa cu moartea ar fi greu de introdus, tinand seama de protocolul la Conventia europeana a drepturilor omului. Dar o masa rotunda privind masuri mai aspre pentru faptele vizate, cu reprezentantii juristi ai tuturor partidelor ar arata maturitate din partea lor. Ar fi si un mod de a arata ca nu dispute sterile din comisiile juridice din parlament vor da mesajul corect ci o afirmare clara de vointa politica.

Citeste si:
Nastase, dupa decizia CCR: M-am inselat. Lucrurile s-au schimbat
Nastase, dupa decizia CCR:...

Oamenii asteapta sa vada mai multa ordine si mai multa autoritate din partea institutiilor statului, esxprimata ferm dar in limitele unor legi moderne, europene.

PS In ultimii ani, in Romania s-au inmultit foarte mult sacalii. Influenta lor se simte si in politica…", a scris Nastase pe site-ul personal.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.