Andrei Caramitru, membru USR, sustine ca tema alegerilor prezidentiale ar trebui sa includa reforma constitutionala.

"Tema alegerilor prezidentiale ar trebui sa includa reforma constitutionala.

Pentru ca de acolo vine raul. Avem un stat centralizat, ierarhic, corupt, confuz si inept, construit pe scheletul comunist. Acolo trebuie sa actionam - si nu e suficient sa ajustam 1-2 articole. Sau sa ne concentram doar pe independenta justitiei.

Sucesul imens al Statelor Unite vine in special din constitutia lor (scrisa in 1780). Pentru ca, asa cum ne spune Niall Fergusson in 'The square and the tower', au institutionalizat un sistem anti-ierarhic care limita puterea statului si dadea putere comunitatilor si cetatenilor (fondatorii au fost iluministi si reformatori radicali pentru vremea lor).

Care sunt temele constitutionale pentru Romania anului 2019?


  1. descentralizare financiara si decizionala

  2. reimpartirea judetelor in zone de dezvoltare (nu are sens sa avem vreo 20 de judete mai mici decat un sector al Bucurestiului, depopulate si fara nici un oras mare care functioneaza), cuplata cu reforma electorala

  3. incurajarea asociatiilor si ONG-urilor

  4. incurajarea referendumurilor (sa aiba efect direct, sa fie mai usor de initiat de cetateni)

  5. independenta totala a justitiei si eficientizarea ei (procese rapide, pedepse mai mari). Cred ca e discutat daca nu am vrea sa introducem un sistem macar partial cu jurati

  6. mai multa putere pentru Presedinte ca protector al vointei oamenilor si al Constitutiei (sa poata refuza semnarea oricarui act, sa poata declansa alegeri anticipate etc)

  7. spargerea monopolurilor de stat (inclusiv in sanatate si educatie)", a scris Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.