Partidele cu state vechi si “fratia rectorilor”, indiferent de culoarea politica, au respins in plenul Camerei Deputatilor propunerea legislativa a parlamentarilor USR Cristina Iurisniti si Vlad Alexandrescu de limitare a mandatelor rectorilor (pl-x 233/2019). Din 242 de deputati prezenti, doar 42 au sustinut initiativa, 25 votand contra, iar 174 abtinandu-se, in ciuda raportului favorabil votat in unanimitate de toti parlamentarii Comisiei de Invatamant, se arata intr-un comunicat USR.

"Propunerea legislativa avea ca cop democratizarea si cresterea integritatii si transparentei academice prin limitarea mandatelor rectorilor la maximum doua si prin dreptul conferit studentilor de a detine o pondere de 25% din numarul total de electori in cadrul alegerii rectorilor. Totusi, votul de astazi a demonstrat din nou ca interesul partidelor este de a sustine cumulul de putere si feudalizarea din invatamantul universitar.

'Ar fi interesant de vazut, cati dintre actualii rectori din Romania ar sustine aceasta initiativa, avand in vedere ca majoritatea acestora au profitat de actuala prevedere care le permite sa se autosuspende din functie pentru a putea recandida. Mai mult decat atat, ar fi si mai elocvent sa vedem cati dintre acesti rectori sunt oameni politici, apropiati de vechile partide, care de foarte multi ani feudalizeaza comunitatile academice din tara si incearca sa isi consolideze puterea', Cristina Iurisniti, deputat USR, unul dintre initiatorii proiectului.

In ciuda votului de astazi, propunerea legislativa va trebui sa fie votata si de Senat, in calitate de Camera decizionala. Concomitent, USR, la initiativa doamnei deputat, Cristina Iurisniti, va depune o propunere legislativa care va interzice atat directorilor de scoli, cat si rectorilor din universitati sa detina, pe perioada exercitarii mandatului, functii de conducere in cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national.

USR sustine democratizarea si cresterea calitatii managementului din universitati si va continua lupta impotriva cumulului de putere a rectorilor sustinuti politic", mentioneaza sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.