Romania, ca partener strategic al Republicii Moldova, considera ca, intr-un stat democratic, vointa cetatenilor, exprimata prin vot si reflectata in configuratia politica a Parlamentului, este singura care asigura un proces politic legitim, bazat pe dialog, informeaza un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

"Romania isi exprima deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, care este baza esentiala a relatiei bilaterale, in conditiile in care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic si va continua ferm si consecvent parcursul sau european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator cu Uniunea Europeana si a reformelor necesare pentru apropierea de UE", se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

De asemenea, in acelasi context, puncteaza sursa citata, "Romania considera foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementarii proiectelor de cooperare derulate cu Romania, inclusiv si mai ales a proiectelor strategice de interconectare Romania-Republica Moldova".

In comunicat este mentionata si situatia din Transnistria

"Romania apreciaza de relevanta majora continuarea pozitiei Republicii Moldova in privinta reglementarii dosarului transnistrean, cu respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova in granitele sale international recunoscute si cu neafectarea vectorului sau pro-european", arata MAE.

De asemenea, Romania subliniaza "importanta consolidarii comunitatii de limba, cultura si istorie care sta la baza relatiei speciale cu Republica Moldova".

"Romania reitereaza apelul la calm si retinere si evidentiaza necesitatea respectarii principiilor statului de drept si a asigurarii unei tranzitii pasnice si inclusive, pentru iesirea din criza", arata comunicatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.