Politica 14 Mai 2019 10:42
Andrei Caramitru, fostul consilier al liderului USR Dan Barna, a reactionat dupa ce prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis autoritatilor romane o scrisoare in care avertizeaza ca Articolul 7 din Tratatul UE va fi declansat in cazul Romaniei, daca vor intra in vigoare modificarile aduse Codurilor Penale.

"Comisia Europeana a trimis o scrisoare prin care ne spune clar ca optiunea nucleara, art.7, se va activa automat daca vor fi promulgate codurile penale. Adica iesirea Romaniei din Uniunea Europeana. Care sunt liniile de aparare - ce trebuie facut ?

- 1) CCR sa invalideze si sa trimita inapoi la Parlament pe 20 Mai (eu nu m-as baza pe asta la cat de nenorociti sunt cei de acolo)

- 2) Daca CCR cedeaza, Presedintele sa nu semneze promulgarea, chiar daca asa ceva ar fi perceput ca ne-constitutional. Se poate baza pe referendumul pe justitie (daca exista cvorum - trebuie iesit la vot!) sau sa mearga la limita (nu il vor suspenda, nu au cum inainte de alegeri)

- 3) foarte important! La alegerile prezidentiale, cand vine lumea masiv la vot si cvorumul este asigurat - sa se faca un referendum de schimbare a Constitutiei unde toate schimbarile majore sa fie introduse (cresterea puterii functiei prezidentiale, fara penali, depolitizarea CCR, independenta totala a justitiei).

Cheia este la noi - prin vot la referendum, si la Presedinte - care ar trebui, imediat dupa alegerile din 26 Mai, sa stranga intr-un grup de lucru toti liderii opozitiei si expertii pe justitie si sa vina rapid cu un plan agresiv, bine structurat, si cu sustinere larga.

Inca se poate rezolva sa nu ajungem in afara Europei. E nevoie insa de noi toti sa votam si de vointa si curaj de la Cotroceni si din opozitie", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.